از قدیم گفتهاند «در جایی که همه دنبال طلا هستند، تو بیل بفروش». امروزه نیز با گسترش اینترنت و استفاده روزافزون مردم از آن، بسیاری از افراد به دنبال طراحی سایت هستند. در این شرایط اگر شما طراحی سایت حرفهای بلد باشید، فرصت درآمدزایی خیلی خوبی پیدا میکنید.
در این مقاله ابتدا به شما گفتهایم از چه راههایی میتوانید طراحی سایت را انجام دهید و مسیر تبدیل شدن به یک توسعه دهنده یا طراح سایت حرفهای را برای شما ترسیم کردهایم. همچنین بهترین دورههای رایگان برای آموزش طراحی وبسایت را معرفی کردهایم که شما را به یک طراح سایت حرفهای تبدیل میکنند. برای آشنایی با این دورهها و یافتن بهترین مسیر آموزشی برای خود، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
چرا یادگیری طراحی سایت اهمیت دارد؟
وقتی صحبت از طراحی وب سایت میشود، از آن به عنوان یکی از مشاغل پرتقاضا یاد میکنند. بسیاری از افراد از همان دوران تحصیل به فکر یادگیری زبانهای برنامه نویسی هستند. با این کار خیلی راحتتر میتوانند وارد بازار کار شوند و درآمدهای خوبی در آینده کسب میکنند.
حتی وجود هوش مصنوعی هم نمیتوانید این نوع مشاغل را به خطر بیندازد. درست است که هوش مصنوعی تأثیر زیادی روی مشاغل میگذارد و برخی از افراد را بیکار میکند. اما از طرف دیگر مشاغل زیادی به واسطه همین هوش مصنوعی روی کار میآیند.
اصلاً چرا جای دوری برویم؟ همین هوش مصنوعی با کمک برنامه نویسان روی کار آمده و هدفش کمک به انسانها است. در ادامه چند مورد از دلایل اهمیت یادگیری طراحی سایت و شرکت در بهترین دورههای طراحی سایت را بررسی میکنیم:
- افزایش تقاضا برای طراحان و توسعه دهندگان وب در سالهای آینده
- امکان کار به عنوان فریلنسری و پروژهای با انعطاف پذیری بالا و درآمد خوب
- امکان راه اندازی کسب و کار شخصی بر اساس مهارتهای برنامه نویسی
- امکان یادگیری زبانهای برنامهنویسی مانند HTML، CSS، و JavaScript بر اساس علاقهمندی
- انعطاف پذیری بالا در انتخاب شغل و حوزه برنامه نویسی
- امکان یادگیری خودآموز طراحی وب سایت با استفاده از دورههای آنلاین طراحی سایت (اغلب رایگان هستند)
- افزایش خلاقیت با ترکیب دانش فنی و خلاقیت شما در طراحی وب سایتهای زیبا
- رشد و توسعه مهارتهای دیجیتال با ورود به دنیای برنامه نویسی
بیشتر بخوانید: تأثیر هوش مصنوعی بر مشاغل آینده
چه راههایی برای آموزش طراحی سایت وجود دارند؟
اگر هنوز هیچ آشنایی با مبحث طراحی سایت ندارید، در همین ابتدا باید بدانید که یک وبسایت را میتوان از دو روش مختلف ایجاد کرد:
- کدنویسی وبسایت را از ابتدا انجام دهید و همه چیز را خودتان بسازید.
- از سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) آماده برای طراحی سایت استفاده کنید.
در توضیح بیشتر این دو راه باید بگوییم وبسایتهایی که در سطح اینترنت وجود دارند هر کدام به کمک یک زبان برنامه نویسی نوشته شدهاند. با این حال سرویسهای آمادهای نیز وجود دارند که به شما اجازه میدهند تا بتوانید بدون داشتن دانش برنامه نویسی و بدون نوشتن حتی یک خط کد، یک وبسایت حرفهای بسازید.
همه چیز به این بستگی دارد که هدف شما از پیدا کردن یک دوره برای طراحی سایت چیست؟
اگر هدفتان فقط این است که یاد بگیرید چطور میتوان یک سایت طراحی کرد، استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای آماده مانند وردپرس و سایت سازها خیلی ساده است. دورههای آموزشی مختلفی برای یادگیری ایجاد سایت با این سیستمها وجود دارد که در ادامه و در بخش دورههای طراحی سایت بدون کدنویسی آنها را معرفی کردهایم.
تصویر بالا مسیر کلی برای طراحی و ساخت سایت را نشان میدهد. یعنی فرقی نمیکند از چه راهی طراحی سایت را انجام میدهید، در هر صورت باید مسیر بالا را طی کنید.
اما اگر میخواهید در حوزه توسعه وبسایت متخصص شوید و خودتان نیز بتوانید زیر و بم فنی سایت و کدنویسی مربوط به آن را بلد باشید، باید از دورههای طراحی سایت با کدنویسی استفاده کنید. بهترین دورههای آموزش ساخت سایت با استفاده از برنامه نویسی را در ادامه معرفی کردهایم، اما قبل از آن بهتر است نگاهی به مسیر تبدیل شدن به یک توسعه دهنده سایت یا Web Developer حرفهای را با هم بررسی کنیم.
مسیر تبدیل شدن به یک توسعه دهنده سایت حرفهای
اگر به دنبال یک دوره آموزشی هستید که تمام جزئیات و موارد فنی درباره ساخت و طراحی سایت را به شما آموزش دهد، باید مسیر یا اصطلاحاً Road Map مربوط به آن را نیز بشناسید. در این مسیر ابتدا باید مسائل پایه مربوط به طراحی سایت را یاد بگیرید. این مسائل پایه شامل سرفصلهایی مانند نحوه کار اینترنت، ابزارهای لازم (مثل ادیتورها، مرورگرها، طراحی و…)، HTML و CSS میشوند. بیشتر دورههای یادگیری رایگان طراحی وب سایت با استفاده از کدنویسی، همین سرفصلهایی که به شما گفتیم را آموزش میدهند.
با همین اطلاعات پایه مفاهیم زیادی را درباره نکات فنی سایت یاد میگیرید. اما اگر بخواهید مسیر خود را به صورت حرفهایتر ادامه دهید، باید یکی از مسیرهای زیر را به صورت تخصصی پیش ببرید:
- فرانت اند (Front End): مربوط به کدنویسی بخش ظاهری سایت و شامل وظیفههایی مثل طراحی (Design) وبسایت، ایجاد رابط کاربری، اعمال گرافیک سایت، تجربه کاربری و حتی سئو میشود.
- بک اند (Back End): بک اند بخشی از سایت است که کاربر آن را مشاهده نمیکند و بخش عقبتر یا به زبان عامیانه مغز سایت است. در بک اند مواردی مربوط به دیتابیس، سیستم مدیریت محتوا و دو آپس سایت انجام میشود.
- هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ: این بخش، تکنولوژی جدیدتری از توسعه وب است و از طریق زبان برنامه نویسی پایتون انجام میشود.
- اپلیکیشنهای موبایل و دسکتاپ: این بخش هم مربوط به اپلیکیشنها و برنامههایی میشود که در بستر وب ساخته میشوند.
در تصویر زیر Road Map مربوط به تبدیل شدن به یک طراح سایت با کدنویسی و یک توسعه دهنده حرفهای وب را مشاهده میکنید.
بهترین دورههای رایگان برای آموزش طراحی سایت
اکنون که دید کلی نسبت به طراحی سایت و مسیرهای مختلف آن پیدا کردید، میتوانید با دید بازتری دوره مدنظر خود را انتخاب کنید. در این بخش میخواهیم بهترین دورههای رایگان برای ساخت یک وبسایت حرفهای را به شما معرفی کنیم.
بهترین دورههای رایگان تخصصی برای یادگیری طراحی سایت
دورههای تخصصی طراحی سایت مربوط به آموزش آنلاین زبانهای برنامه نویسی پرکاربرد در دنیای وب هستند. تعداد این دورههای رایگان بسیار زیاد است. ما سعی کردیم بخشی از پرطرفدارترین دورهها در وب سایتهای معتبر خارجی را برای شما لیست کنیم.
از آنجایی که طراحان سایت باید دانش متوسطی در زمینه زبان انگلیسی داشته باشند، بهتر است برای یادگیری دوره به سراغ همین منابع انگلیسی بروید.
دوره HTML, CSS, and Javascript for Web Developers
اولین دوره رایگان طراحی وب مربوط به دوره رایگان HTML، CSS و Javascript وب سایت کورسرا است. دورههای Coursera نیازی به تعریف ندارند، با این حال جالب است بدانید که تاکنون بیش از 1 میلیون نفر در این دوره ثبت نام کردند. شاید یکی از دلایل شهرت این دوره به خاطر میزبانی دانشگاه Johns Hopkins باشد.
در این دوره مباحثی مانند پیاده سازی صفحات وب، اصول کدنویسی، نحوه طراحی صفحات ریسپانسیو و بهینهسازی تجربه کاربری به شکل ساده و کاملاً کاربردی آموزش داده میشود. اگر قصد ورود به دنبال برنامه نویسی را دارید، حتماً این دوره را گوشه ذهنتان نگه دارید.
- مدرس دوره: Yaakov Chaikin
- نحوه ارائه دوره: ویدئوهای آنلاین + تمرینها
- قیمت دوره: رایگان (با هزینه برای دریافت گواهینامه)
- مدت زمان دوره: 16 ویدئو 8 ساعت
- سطح دوره: مبتدی تا متوسط
- زبان دوره: انگلیسی + 21 زبان دیگر (زیرنویس فارسی)
دوره Javascript Essentials
اگر میخواهید دوره جاوا اسکریپت را از پایه به درستی آموزش ببینید، در دوره Javascript Essentials وب سایت Udemy شرکت کنید. در این دوره مفاهیم پایه مثل متغیرها، توابع، آرایهها، شرطها، عملگرها و اشیا را آموزش میبینید. با استفاده از دانش جاوا اسکریپت دوره میتوانید یک برنامه ساده ایجاد کنید و اصول پایه این زبان برنامه نویسی را درک کنید.
در این دوره افراد مبتدی و کسانی که میخواهند به یک توسعه دهنده وب سایت ماهر تبدیل شوند، شرکت میکنند. تا کنون بیش از 400 هزار نفر در این دوره کوتاه و رایگان شرکت کردهاند.
- مدرس دوره: Lawrence Turton
- نحوه ارائه دوره: ویدئوهای آنلاین
- قیمت دوره: رایگان
- مدت زمان دوره: 39 ویدئو 6 ساعت و 30 دقیقه
- سطح دوره: مبتدی
- زبان دوره: انگلیسی
دوره Ultimate web design course
چهارمین دوره از لیست ما مربوط به دوره Ultimate Web Design Course وب سایت Webflow University است. در این دوره مفاهیم اولیه از طراحی رابط کاربری، ایجاد وب سایتهای ریسپانسیو، اصول تایپوگرافی، رنگ بندی و... در دنیای برنامه نویسی را آموزش میبیند. همچنین، اصول کار کردن با ابزارهای برنامه نویسی را یاد میگیرید.
به طوری کلی این دوره برای افرادی که میخواهند از پایه با برنامه نویسی آشنا شوند، کاملاً کاربردی است.
- مدرس دوره: تیم Webflow
- نحوه ارائه دوره: ویدئوهای آنلاین
- قیمت دوره: رایگان
- مدت زمان دوره: 74 درس 5 ساعت و 29 دقیقه
- سطح دوره: مبتدی تا پیشرفته
- زبان دوره: انگلیسی
دوره Responsive Website Basics
دومین دوره تخصصی کورسرا برای یادگیری طراحی وب سایت مربوط به دوره Responsive Website Basics است. دوره رایگان HTML، CSS و جاوا اسکریپت کورسرا برای افرادی طراحی شده که به تازگی وارد دنیای برنامه نویسی شدهاند. این افراد میتوانند اصول اولیه کدنویسی را طبق سرفصلهای دو دانشگاه معتبر لندن با اساتید مطرح در دنیای برنامه نویس آموزش ببینند.
هر چیزی که برای یادگیری توسعه وب سایت ریسپانسیو نیاز دارید، مثل فریمورکهای طراحی وب، کتابخانهها، تکنیکهای کاربردی، اصول برنامه نویسی و... در این دوره آموزشی قرار دارد. البته اگر این دوره Coursera را به صورت رایگان آموزش ببینید، در انتهای دوره نمیتوانید مدرک معتبر آن را دریافت کنید.
- مدرس دوره: Dr Matthew Yee-King، Prof Marco Gillies و Dr Kate Devlin
- نحوه ارائه دوره: ویدئوهای آنلاین + تمرین
- قیمت دوره: رایگان (با هزینه برای دریافت گواهینامه)
- مدت زمان دوره: 38 ویدئو 24 ساعت
- سطح دوره: مبتدی
- زبان دوره: انگلیسی + 21 زبان دیگر (زیرنویس فارسی)
دوره Create a WordPress Website for Your Web Design Business
اگر به دنبال یک دوره آموزشی رایگان پرطرفدار هستید، سری به وب سایت Udemy بزنید. در این دوره مقدماتی میتوانیسد اصول طراحی وب سایت وردپرسی را به صورت گام به گام آموزش ببینید. البته زمان این دوره وردپرس بسیار کوتاه است. افراد مبتدی میتوانند وب سایت خودشان را بعد از مشاهده این ویدئو آموزشی از صفر راه اندازی کنند.
- مدرس دوره: Christine Maisel
- نحوه ارائه دوره: ویدئوهای آنلاین
- قیمت دوره: رایگان
- مدت زمان دوره: 23 ویدئو 1 ساعت
- سطح دوره: مبتدی
- زبان دوره: انگلیسی
بهترین دورههای فارسی ساخت سایت
در ادامه چند مورد از دورههای رایگان و کم هزینه طراحی سایت فارسی زبان را به شما معرفی میکنیم. البته این دورهها مربوط به طراحی سایت با استفاده از CMSهای معروف سایت هستند. برای یادگیری کدنویسی باید همان دورههایی که بالاتر معرفی کردیم را مطالعه کنید.
آموزش ساخت سایت در کمتر از ۱۰ دقیقه - پرتال
اولین دورهای که به شما معرفی میکنیم، دوره ساخت سایت فروشگاهی در کمتر از ۱۰ دقیقه با پرتال است. پرتال یک سیستم مدیریت محتوا و سایت ساز ایرانی است که به کاربران خود اجازه میدهد بدون داشتن هیچ دانش فنی خاصی، وبسایت حرفهای خود را در آن بسازند. اين آموزش کاملا رایگان است و نگاه شما را به ساخت سایت کاملا عوض میکند؛ چون در آن خبری از مراحل سخت و آموزشهای فنی پیچیده نیست و به شما آموزش میدهد تا سادهترین راه برای ساختن یک وبسایت حرفهای را پیدا کنید.
در واقع این دوره بهترین دوره آموزش طراحی سایت رایگانی است که میتوانید به زبان فارسی پیدا کنید. البته دورههایی به شکل جسته و گریخته در پلتفرمهایی مثل یوتیوب و آپارات هم وجود دارند؛ اما یادگیری طراحی سایت در آنها ممکن است شما را کمی گیج کند. پس اگر سادهترین راه و بهترین آموزش رایگان برای طراحی یک وبسایت حرفهای را میخواهید، حتما آموزش طراحی سایت در ۱۰ دقیقه پرتال را ببینید.
دوره راهاندازی سایت؛ از خرید دامنه تا یک سایت حرفهای - نوین
یکی دیگر از دورههای مناسب برای آموزش طراحی سایت، دوره وردپرسی از خرید دامنه تا یک سایت حرفهای مجموعه نوین است. این دوره یکی از آن دورههایی است که به شما آموزش میدهد چگونه با استفاده از وردپرس یک سایت حرفهای برای خود بسازید و با صفر تا صد ساخت سایت در آن آشنا میشوید. این دوره ۴ بخش اصلی وبسایت یعنی هاست، دامنه، سیستم مدیریت محتوا و قالب را به طور کامل به شما آموزش میدهد تا همه چیز را به طور اساسی در آن متوجه شوید.
تقریبا تمام دورههای طراحی سایت با وردپرس ایرانی رایگان نیستند و این دوره نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ اما دوره طراحی سایت وردپرسی نوین از بقیه دورهها قیمت بهتری دارد و مراحل ساخت سایت با وردپرس را دقیقتر و روانتر توضیح میدهد. این دوره علاوه بر آموزش طراحی وبسایت، ایدههای جذابی نیز به شما میدهد که سایت خود را به کدام مسیر ببرید. پس اگر به دنبال یادگیری WordPress و طراحی وبسایت با آن هستید، این آموزش نوین گرهگشای کار شما خواهد بود.
آکادمی پرتال؛ دورههای رایگان برای مدیریت و طراحی سایت
در طراحی سایت همه چیز به همان مرحله اول، یعنی ساخت سایت خلاصه نمیشود. بعد از این که یک وبسایت ایجاد میشود، کارهای جدیدی مثل بازاریابی، به روز رسانی و نظارت روی سایت انجام میشود. هر کدام از این کارها برای مدیریت سایت ابزارهای خاصی دارند و کار کردن با آنها نیاز به آموزش دارد.
در واقع در بیشتر دورههای طراحی سایت به شما نمیگویند چگونه با ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول و… در سایت خود کار کنید و برای آموزش آنها باید دورههای جدیدی ببینید. اما لازم نیست نگران باشید؛ چرا که آکادمی پرتال تمام دورههای لازم برای رشد و نگهداری سایت را به صورت رایگان برای شما آماده میکند. برای این کار تنها کافی است وارد بخش آکادمی پرتال شوید و از آموزشهای آن به صورت کاملا رایگان استفاده کنید.
مقایسه دورههای رایگان با دورههای پولی طراحی سایت
شاید برای خیلی از افراد سؤال باشد که برای یادگیری طراحی سایت به سراغ دورههای پولی بروند یا در دورههای رایگان شرکت کنند. در جدول زیر برخی از مهمترین تفاوتهای دورههای آموزشی رایگان طراحی سایت با دورههای پولی را بررسی کردیم:
ویژگی | دورههای رایگان | دورههای پولی |
دسترسی به دوره | رایگان برای همه | نیاز به پرداخت دوره یا خرید اشتراک |
گواهینامه پایان دوره | اغلب فاقد گواهینامه (در برخی موارد با پرداخت هزینه اضافه قابل دریافت است) | دارای گواهینامه معتبر |
عمق محتوا | پوشش مبانی و اصول پایه | شامل مباحث پیشرفته و پروژههای عملی |
پشتیبانی و رفع اشکال | محدود به انجمنها و فرومها | پشتیبانی مستقیم توسط مدرس یا تیم پشتیبانی |
مدت زمان یادگیری | کوتاهتر، حدود 5-10 ساعت | طولانیتر، شامل برنامههای کامل 3-6 ماهه |
کیفیت منابع | متغیر؛ برخی دورهها کیفیت بسیار خوبی دارند | به طور معمول کیفیت بالاتر و دارای محتوای بهروز |
ارتباط با جامعه آموزشی | محدود؛ معمولاً در فرومها یا شبکههای اجتماعی | ارتباط مستقیم با دیگر دانشجویان و شبکهسازی حرفهای |
هزینه | رایگان یا هزینه کم | قیمتهای متنوع |
منابع و ابزارهای مکمل برای یادگیری طراحی سایت
برای یادگیری طراحی سایت جدای از دورههای آموزشی، میتوانید به سراغ منابع تکمیلی مثل مقاله، پادکست یا ویدئوهای رفع اشکال در یوتیوب بروید. آموزش CSS، HTML، جاوا اسکریپت، وردپرس و... با استفاده از این منابع برایتان راحتتر است:
- freeCodeCamp
- Codecademy
- Udemy و Coursera
- Udemy و Coursera
- Stack Overflow
- GitHub
- کانالهای یوتیوب
- W3school
برخی از ابزارهایی مورد نیاز برای طراحی سایت که به آن نیاز پیدا میکنید هم شامل این موارد هستند:
- Microsoft Visual Studio
- Notepad++
- CSS Gradient
- Logomaster
- Checkbot
- Visual Studio Code
- CodePen
- Figma
- Bootstrap
در نهایت؛ سادهترین راه طراحی سایت کدام است؟
در این مقاله سعی کردیم تا شما را با بهترین دورههای رایگان آموزش طراحی سایت آشنا کنیم. همانطور که در متن خواندیم، مسیر ساخت سایت در ابتدا مسیر پیچیدهای نیست، ولی برای عمیقتر شدن در موضوع طراحی یا توسعه وب، میتوانید آموزشهای بیشتری نیز ببینید. از طرفی بهترین دورههای رایگان ساخت سایت به صورت رایگان در آکادمی پرتال برای شما قرار داده شده است.
پرتال محبوبترین سرویس سایت ساز ایرانی است که به شما کمک میکند تا بدون داشتن دانش فنی خاصی بتوانید در کمتر از چند دقیقه یک وبسایت برای خود بسازید. این سرویس زیرساخت قدرتمندی دارد و یک سایت آماده و حرفهای را به شما تحویل میدهد. ساخت سایت در آن نیز در ابتدا رایگان است.
اگر میخواهید همین حالا وبسایت حرفهای خود را راهاندازی کنید، روی گزینه ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی در این صفحه کلیک کنید. بعد از پاسخ به چند سؤال درباره سایتی که میخواهید، یک سایت تستی هفت روزه رایگان برای شما ایجاد میشود. سریعترین راه برای ساخت سایت همین جا است.
همین حالا یک وبسایت تستی بسازید!
اگر شما نیز تجربهای درباره دورههای آموزش طراحی وب سایت دارید یا سوالی درباره این موضوع ذهنتان را مشغول کرده است، آن را با ما در بخش دیدگاهها به اشتراک بگذارید. همچنین اگر سوالی درباره راههای طراحی سایت و ایجاد آن با استفاده از پرتال دارید، میتوانید با کارشناسان ما به شماره ۰۲۱۹۱۰۰۳۳۸۳ داخلی ۲ تماس بگیرید.
سوالات متداول
- آیا دوره رایگان برای طراحی و ساخت سایت وجود دارد؟
بله دورههای رایگان برای طراحی سایت وجود دارند؛ اما خیلی از آنها آموزش کاملی به شما نمیدهند. راحتترین دوره برای یادگیری رایگان طراحی سایت، استفاده از آموزشهای آکادمی پرتال است که سادهترین روش برای ساخت یک وبسایت را به کاربر آموزش میدهد.
- آیا میتوان بدون کدنویسی یک وبسایت حرفهای طراحی کرد؟
سیستمهای مدیریت محتوای اشتراکی مثل فروشگاه ساز پرتال و سیستمهای مدیریت محتوای متن باز مثل وردپرس به شما اجازه میدهند بدون کدنویسی یک وبسایت حرفهای طراحی کنید. لازم به ذکر است که ساخت سایت حرفهای با پرتال راحتتر از وردپرس است.
- سادهترین راه برای طراحی سایت کدام است؟
راههای مختلفی برای ساخت یک وبسایت وجود دارد، اما سادهترین راه برای این کار استفاده از سرویسهای سایت ساز اشتراکی است. محبوبترین سایت ساز ایرانی نیز پرتال است که به شما کمک میکند تا در کمتر از ۵ دقیقه وبسایت حرفهای خود را بسازید.
- آیا با گذراندن دورههای رایگان طراحی سایت، مدرک دریافت میکنم؟
خیر، بخش کوچکی از دورههای رایگان طراحی سایت همراه با مدرک معتبر پایان دوره هستند. اما برخی دیگر برای دریافت گواهی پایان دوره نیاز به پرداخت هزینه دارند.
- دورههای رایگان چه تفاوتی با دورههای پولی دارند؟
دورههای رایگان طراحی سایت بیشتر اصول پایه و مبانی کدنویسی را آموزش میدهند. اما دورههای پولی معمولاً محتوای عمیقتر و ویدئوهای آموزشی طولانیتری دارند. این دورهها گاهی اوقات تا چند ماه هم زمان میبرد.
دیدگاهها
مهرداد علی پور
با سلام و درود
من یک فروشگاه اینترنتی در دیوار و روبیکا دارم و درحال حاضر هزینه لازم برای خرید هاست و دامنه را ندارم . من چگونه می توانم یک سایت ایجاد کنم؟
با تشکر از راهنمایی شما
دنیا شاکری
سلام خدمت شما
حداقل نیازهای ساخت سایت همین مواردی هست که ذکر کردید. سایت سازها هم با هزینه کمتر از ۴ میلیون تومان امکان ساخت سایت به شما رو میدن.