میلگرد نوعی میلهی طویل با سطح مقطع دایرهایِ توپُر است که در انواع و اقسام مختلف با قطرهای متغیر تولید میشود. از انواع آن میتوان به میلگرد ساده اشاره کرد.
میلگردهای تولید شده، بر اساس پارامترهای گوناگونی مانند شکل ظاهری، جنس و قطر، تقسیمبندی شده و از لحاظ ظاهری به دو دسته اصلی میلگرد ساده و آجدار طبقهبندی میشوند.
در مورد میلگرد ساده باید گفتهمانطور که از نامش پیداست، میلگردی است که سطح آن بدون برآمدگی و آج است. ظاهر صاف و سطح صیقلی میلگرد ساده، در مقایسه با ظاهر برجستهی سایر میلگردها، راحتترین روش برای شناخت این نوع میلگرد میباشد.
البته باید به این نکته توجه کرد که کاربرد میلگرد ساده تفاوت زیادی با میلگرد آجدار دارد و هر کدام ویژگیهای خاصی خود را دارند، به همین علت نمیتوان از یکی به جای دیگری استفاده کرد.
شرکت آهن اسپات مرجع اطلاع رسانی معتبر درباره فرآوردههای فولادی و آهنی در کشور است که در مورد انواع میلگرد از جمله میلگرد ساده نیز اطلاعات کاملی را ارائه میدهد.
استانداردهای میلگرد ساده
میلگرد ساده دارای شناسنامهای است که اطلاعات و مشخصات مهم، از جمله آنالیز میلگرد در آن درج شدهاست. در برگ شناسایی این نوع میلگرد قطر اسمی آن ذکر میشود. جنس این پروفیل میتواند از مواد مختلفی مانند آهن، فولاد، آلومینیوم، استیل، پلیمری و اپوکسی باشد.
در ایران، ساخت میلگرد، طبق استانداردهای مختلفی صورت میگیرد که مهمترین آنها عبارتند از :
- استاندارد روسی
- آیین نامه بتن ایران (آبا)
- استاندارد میلگرد در ایران
در کشور ما استاندارد تولید میلگرد طبق استاندارد GOST 5781 کشور روسیه است که شامل 4 نوع میلگرد ,A1 ,A2 A3 و A4 میشود.
عبارت A1 نشاندهنده میلگردهای ساده است و بقیه متعلق به انواع میلگرد آجدار میباشد. میلگردهای A1، مطابق با استاندارد ملی 3132 و عنوان "س240 (S 240)" شناخته میشوند.
میلگردهای ساده از قطر 5.5 تا ۲۰۰ میلیمتر تولید میشوند که از گروه میلگردهای نرم هستند، مقاومت کششی و مقاومت تسلیم آنها را با استفاده از جداول استاندارد میتوان مشخص کرد.
برای اطلاعات بیشتر درباره علائم اختصاری حک شده روی میلگردها و نحوه خواندن آنها کافیست مقاله علائم اختصاری حک شده بر میلگرد را چگونه بخوانیم؟ در وبلاگ آهن اسپات مطالعه نماییم.
مراحل تولید میلگرد ساده
مراحل تولید میلگرد ساده به طور خلاصه به این شرح است:
- حرارت دادن: ابتدا شمشهای فولادی را به دمای 1000 الی 1100 درجه سانتیگراد میرسانند.
- رول کردن: توسط دستگاههای مخصوص، عرض و قطر شمشهای حرارتدیده را کاهش داده و طول آنها را افزایش میدهند.
- برش: میلگردها با رسیدن به طول مشخص و استاندارد، با قیچیهای مخصوص برش خورده و بستهبندی میشوند.
- سایز و بستهبندی: میلگردهای ساده به دو صورت شاخهای و کلاف به بازار عرضه میشوند. معمولا کلاف ساده در سایز 5.5 ،6.5، 8، 10 و 12 است. سایز نوع شاخهای هم 8 تا 40 میباشد.
مشخصات میلگرد ساده
برای تعیین مشخصات وزنی میلگردهای ساختمانی، جدول اشتال به عنوان مرجع مورد استفاده قرار میگیرد. در این جدول اطلاعات مربوط به میلگرد ساده به ازای طول یک متر آورده شدهاست. پارامترهای این جدول برای مصارف عمومی عبارتند از:
- وزن میلگرد بر حسب کیلوگرم به ازای یک متر طول
- سطح میلگرد در طول یک متر بر حسب سانتیمتر مربع
- گشتاور مقاومت
- سطح روکش
ویژگیهای میلگرد ساده
میلگرد ساده که در بازار و صنعت عموماً با نام A1 شناخته میشود، در برخی موارد، میلگرد نرم یا میلگرد خام هم نامیده میشود که خصوصیات مختص به خود را دارد.
در این قسمت به طور مختصر به ویژگیهای میلگرد ساده اشاره میکنیم:
- قابلیت فرم پذیری
- خاصیت جوش پذیری
- قابلیت آبکاری
- مشخصات وزنی
- خواص مکانیکی
برای جوشکاری میلگرد ساده باید طبق استاندارد ملی ایران (SIRI 3132) شرایط پیش گرم رعایت گردد. پیش گرمایش جوشکاری فرآیندی است که منطقه جوش را قبل از شروع جوشکاری گرم میکنند. این کار بستگی به عوامل متعددی مانند استاندارد ساخت، ضخامت مقطع جوشکاری، ترکیب شیمیایی فولاد، دمای محیط و میزان هیدروژن مواد پرکننده دارد. به طور مثال جوشکاری سر به سر میلگرد نیز اصول و استانداردهایی دارد که باید در فرآیند جوشکاری میلگرد رعایت شود.
مقاله جوش فورجینگ یا سر به سر میلگرد چیست؟ راهنمای کاملی برای کاربرانی است که به دنبال استانداردهای جوشکاری میلگرد هستند. این محتوا را میتوانید در وبلاگ اهن اسپات مطالعه نمایید.
کاربرد میلگرد ساده
بر اساس خواص میلگردهای ساده، میتوان گفت، به طور کلی این نوع میلگرد بیشتر کاربرد صنعتی دارد و در ساختمانسازی کاربرد گستردهای ندارند. ولی باید اشاره کرد که در ساختمانسازی فقط برای افزایش مقاومت بتن در برابر نیروهای کششی مورد استفاده قرار میگیرد.
در ساختمان بتن آرمه، میلگرد ساده یا A1 به علت اینکه بدون آج است، به عنوان دورپیچ در بخشهای سازهای و اتصالات بولت و همچنین برای رابیتسکاری نمای ساختمان به کار برده میشود. از این مقطع فولادی به عنوان خاموت هم استفاده میشود. منظور از خاموت، میلگردهای عرضی در سازه است. همچنین گاهی در ساخت سقفهای تیرچه بلوک به عنوان میلگرد حرارتی کاربرد دارد.
البته کیفیت میلگرد ساده در کاربرد آن بسیار مهم است. یعنی هر چقدر کیفیت آن بیشتر باشد، در صنعت کاربرد بیشتری خواهد داشت. به طور کلی میلگرد ساده بر اساس خواصی که دارد برای برش و خم کردن بسیار مناسب است. به همین علت در آهنگری، خمکاری و جوشکاری بیشترین استفاده را دارد. یکی دیگر از مهمترین بخشهایی که در صنعت، از میلگرد ساده استفاده میشود، ساخت پیچ و مهره، میخ و اتصالات است.
سایر کاربردهای میلگرد ساده عبارتاند از:
- تولید قطعات صنعتی و خودرویی
- تولید میلگرد ترانس
- تولید ادوات کشاورزی
- ساخت اتصالات آهنی و لولا
- فورج گرم
به علت کاربرد وسیع میلگرد ساده در صنعت و ساختمانسازی، نوسانات قیمت آن، میتواند تاثیر مستقیمی بر قیمت تمام شده محصولات داشته باشد. بنابراین اطلاع از قیمت لحطهای آن بسیار مهم است.
در این رابطه با جستجوی لیست قیمت میلگرد ساده در آهن اسپات میتوان از قیمت بهروز میلگرد ساده، اطلاع حاصل کرد. در این لیست انواع میلگرد ساده از جمله کلاف ساده و کششی، شاخهای و صنعتی و ساختمانی، به تفکیک سایز و تولیدکننده، درج شده است. همچنین خرید انواع میلگرد و سایر محصولات فولادی به صورت آنلاین و استعلام قیمت آنها از آهن اسپات به راحتی فراهم شدهاست.
علاوه بر آن، آهن اسپات مسیر چگونگی ارتباط با کارخانهها و تولیدکنندگان را هموار کردهاست. میتوان به سادگی به وب سایت آهن اسپات مراجعه کرد و فرایند خرید را انجام داد.