وقتی میخواهید اقدام به ساخت و طراحی ساخت کنید، به احتمال زیاد کلمۀ هاست یا میزبانی وب به گوشتان بخورد. چرا که هاست یکی از پیشنیازهای اصلی برای ساخت وبسایت است و قطعاً شناخت درست آن میتواند به تصمیمگیری بهتر شما کمک کند. اما هاست دقیقاً چیست؟
ما در این مقاله ابتدا تعریفی ساده از هاست را به شما ارائه میدهیم و سپس ویژگیهای یک هاست خوب را معرفی میکنیم. سپس شما را با انواع هاست آشنا میکنیم و اطلاعات تکمیلی دیگری در اختیارتان میگذاریم. پس با ما همراه باشید.
هاست چیست؟
برای اینکه بهتر و راحتتر بتوانید متوجه معنی هاست شوید، بد نیست وب سایت شما را با یک مغازه مقایسه کنیم.
هاست دقیقا شبیه یک مغازه است
تصور کنید پس از مدتی کارمند بودن بازنشسته شدید و قصد دارید در بازار محلتان کسبوکار میوه فروشی راه بیاندازید. بعد از اینکه تمام کارهای اداری آن را انجام دادید، باید دنبال یک مغازه خوب بگردید.
یک هاست اینترنتی هم به همین شکل است
وبسایت شما دارای اطلاعات زیادی از قبیل متن و جدول و انواع تصاویر و غیره است. با ذخیره کردن تمام اطلاعات در یک فضای اینترنتی تمام اطلاعات شما محفوظ است و هر زمان و هر مکانی که کاربری بخواهد از سایت شما بازدید کند با وارد کردن آدرس دامنه شما وارد سایت شما شود. ( اگر نمیدانید دامنه چیست، پیشنهاد میکنیم به مقالهی ما سر بزنید.) ما به این فضای اینترنتی برای ذخیره اطلاعات سایت میگوییم هاست.
حالا که میدانید هاست چیست بیایید با هم ببینیم که یک هاست خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد.
ویژگیهای یک هاست خوب چیست؟
یک مغازه میوهفروشی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
- فضای مغازه شما باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا کفاف محصولات شما را بدهد.
- باید محله مغازه فروشی شما در جایی باشد که هرکس به میوههای تازه نیاز داشته باشد، به راحتی شما را پیدا کند.
- باید مطمئن شوید که مغازه شما از لحاظ امنیت تأمین باشد.
هاست خوب نیز دقیقاً همین ویژگیها را دارد
- یک هاست خوب باید همیشه در دسترس کاربران باشد و نباید دائما قطعی داشته باشد.
- هاست ما باید پرسرعت باشد تا کاربران بدون معطلی از سایت شما بازدید کنند.
- امنیت هاست بسیار مهم است و باید در مقابل حملات اینترنتی مقاوم باشد.
- هزینه استفاده از هاست برای شما مناسب و اقتصادی باشد.
- پشتیبانی خوب و دائم یکی از مهمترین معیارهای هاست خوب است.
- هاست شما باید امکان پشتیبانگیری یا Backup را داشته باشد.
بعد از اینکه تمام ویژگیهای بالا را مد نظر قرار دادید، ممکن است که فکر کنید که دیگر چیزی برای دانستن نیاز ندارید و این سایت را میبندید و به سراغ سایتهای فروش هاست میروید.
نه. صبر کنید. باید چند نکته خیلی مهم و کاربردی برای خرید هاست را به شما یادآوری کنیم:
هر هاست ارزانی لزوما مناسبترین انتخاب برای سایت شما نیست
باید بدانید که یک هاست خوب باید هزینههای زیادی را متحمل شود تا تبدیل به یک هاست خوب شود. هزینههای نگهداری و امنیت مرکزهای ذخیره سازی ارزان نیست. پس شما برای اینکه از این خدمات برای وب سایت خود استفاده کنید، باید هزینهای را متقبل شوید. بسیاری از شرکتها وعدۀ هاستی ارزان و حتی رایگان را به شما میدهند.
این ارزانی بیدلیل نیست و ممکن است بر روی کیفیت سایت شما تاثیر منفی بگذارد. پس همیشه یادتان باشد که یک انتخاب آگاهانه بسیار مهمتر از یک هاست رایگان با آیندهی نامعلوم است.
اصطلاحاتی که در زمینۀ هاست باید بشناسید
فضای هاست (Disk Space): حجمی که در اختیار شما قرار میگیرد تا بتوانید فایلهای سایت، ایمیل ها و دیتابیس خود را روی آن آپلود نمایید فضای هاست گفته می شود. فضای هاست مانند حجم هارد دیسک کامپیوتر یا کارت حافظه موبایل شما است و هر چقدر حجم بیشتری داشته باشد شما اطلاعات بیشتری می توانید روی آن آپلود نمایید.
پهنای باند (Bandwidth): فرض کنید قبل از اینکه بازدیدکنندگان از سایت شما بازدید کنند ، وارد یک چهارراه میشوند. هرچه در این چهارراه ترافیک کمتری باشد، کاربران سریعتر میتوانند سایت شما را باز کنند. این ترافیک همان پهنای باند هاست شما است. اگر میخواهید چند کاربر به صورت همزمان محتوای سایت شما را مشاهده کنند و مشکلی از بابت دیدن محتوای سایت نداشته باشند، باید پهنای باند شما زیاد باشد.
کنترلپنل (Control Panel): یک کنترل پنل، در زمینه میزبانی وب ، یک محیط نمایشی تحت وب است که توسط شرکت ارائه دهنده خدمات میزبانی هاست اشتراکی ارائه می گردد تا کاربران بتوانند تمام خدمات هاست خود را به صورت یکجا مدیریت نمایند. برای مثال موارد زیر برخی از این خدمات می باشد:
- مدیریت حساب کاربری مدیریت هاست
- جزئیات میزان مصرف شده و میزان خالی فضای حافظه هاست و همچنین میزان مصرف پهنای باند
- مدیریت مراکز داده یا Database
- افزودن دامنه به فضای میزبانی
- و امکاناتی دیگر...
در عکس زیر میتوانید یکی از کنترلپنلهای معروف (Cpanel) را مشاهده کنید. در این صفحه شما میتوانید به تنظیمات هاست خود دسترسی داشته باشید.
حالا که با مفاهیم مهم و ابتدایی هاست آشنا شدید، میخواهیم نگاهی هم به اصطلاحات تکمیلی در این زمینه داشته باشیم.
اطلاعات فنی و تکمیلی دربارۀ هاست
هاست و سرور و دیتا سنتر چه تفاوتهایی دارند؟
ممکن است تا به حال اسم سرور و دیتا سنتر هم به گوشتان خورده باشد و فکر کنید که هاست و سرور هر دو یک چیز هستند، یا سرور و دیتا سنتر فرق چندانی با یکدیگر نداشت باشند. باید بدانید که لزوما هر گردی، گردو نیست. پس با ما همراه باشید تا فرق این سه را به زبانی ساده به شما بگوییم.
آیا هاست همان سرور است؟
خیر. قبلتر به شما گفتیم که به فضای مورد نیاز شما برای ذخیرهی اطلاعات شما ( مانند عکس و متن و کدهای سایت) هاست میگوییم. خب بنظر شما این فضا را در کجا باید نگهداری کنیم؟ بله درست است. یک کامپیوتر. سرور در اصل همان کامپیوتری است که هاست در آن نگهداری میشود. البته باید بدانید که این کامپیوترها در مقایسه با کامپیوترهای معمولی بسیار قدرتمندتر و بزرگتر هستند.
پس خیلی خلاصه باید به شما بگوییم که سرور مانند کامپیوتر شما و هاست همان هارد کامپیوتر شما است.
(البته در برخی موارد یک وبسایت نیازمند هاستی است که از چند سرور سرویس بگیرد. سایت بزرگ Facebook بهترین نمونهای است که میتوان نام برد.)
سرور و دیتاسنتر چطور؟
آیا جایی وجود دارد که بتوانیم سرورهای زیادی را در آن نگهداری کرد؟ بله. به این مراکز دیتاسنتر میگویند.
حالا که فرق بین هاست و سرور و دیتاسنتر را میدانید، میخواهیم به دانش شما کمی بیشتر اضافه کنیم. اشکالی دارد؟
آیا هاست انواع مختلفی هم دارد؟
بله. اگر تمام هاستهای دنیا را جمع کنیم، میتوان آن ها را در 4 گروه طبقه بندی کرد:
- هاست اشتراکی (Shared Hosting): رایجترین نوع هاستینگ است که بیشتر برای کسانی توصیه میشود که از دانش فنی کمتری در حوزهی وب برخوردار هستند و به اصطلاح پولش از پارو بالا نمیرود. در هاست اشتراکی، سرور شما با ممکن است با هزاران سایت به اشتراک گذاشته شود؛ به همین دلیل به آن هاست اشتراکی میگوییم.
همچنین به دلیل اشتراکی بودن هاست، ممکن است سایت شما گاهی دچار کندیهایی شود و امنیت خیلی خوبی نداشته باشد. به هر حال برای یک وبلاگ ساده و شرکتهایی که در ابتدای راه هستند، استفاده از هاست اشتراکی کاملا منطقی است و شما میتوانید با یک هزینهی مناسب، از سرویس و امکانات یک هاست استفاده کنید.
- هاست اختصاصی (Dedicated Hosting): در این روش، تمام سرور در اختیار شماست و میتوانید کنترل بیشتر و بهتری بر روی کل بخشهای وبسایت خود داشته باشید. بدیهی است که سایت شما با استفاده از هاست اختصاصی، سریعتر عمل میکند و از لحاظ امنیت در جایگاه بهتری نسبت به هاست اشتراکی قرار دارد.
این نوع هاست مناسب کسانی است که دانش فنی خوبی دارند و میتوانند تمام بخشهای هاست و سرور را اداره کنند و به دلخواه خودشان این تنظیمات را تغییر دهند. علاوه بر این، اگر سایت شما ترافیک زیادی دارد و نیازمند یک هاست قدرتمندتر و سریعتر هستید، هاست اختصاصی شما را جوابگوی این نیاز است.
برخی شرکتهای هاستینگ به شما اجازه میدهند در صورتی که سایت شما با مرور زمان رشد کند و بازدیدکنندگان زیادی را به خود جلب کرد، هاست اشتراکی خود را به اختصاصی ارتقا دهید تا پاسخگوی نیاز کاربران شما را بدهد.
- هاستینگ مجازی (Virtual Private Server hosting): ممکن است بخواهید از قابلیتهای یک هاست اختصاصی استفاده کنید ولی این قابلیتها تنها برای شما نباشد. به عبارت دیگر ، با این کار یک سرور به چند سرور مجازی تبدیل میشود و هرکدام از این سرورهای مجازی درست مثل یک سرور اختصاصی عمل میکنند با این تفاوت که وبسایت شما تنها وبسایتی نیست که از خدمات آن سرور استفاده میکند.
استفاده از هاستهای مجازی رو به افزایش است؛ دلیلش آن است که شما با هزینهی کمتری میتوانید از ویژگیهای یک سرور اختصاصی بهرهمند شوید. البته لزوماً این هاست تمام قابلیتهای یک هاست اختصاصی که کاملا در اختیار شماست را ندارد.
نتیجهگیری پایانی
ما در این مقاله سیر تا پیاز هاست و میزبانی وب را به شما آموزش دادیم. به شما انواع هاست را گفتیم و اصطلاحات لازم در این زمینه را بررسی کردیم. در آخر باید بدانید که قبل از انتخاب هاست ابتدا باید بدانید هدف از ایجاد وبسایت شما چیست و سپس شروع به انتخاب و خرید آگاهانه هاست کنید. همچنین باید بدانید که انتخاب یک هاست خوب با ویژگیهایی که به شما گفتیم امری بسیار ضروری است زیرا در بسیاری موارد علت کندی یا عدم نمایش سایت شما در نتایج جستجوی کاربران میتواند نتیجه انتخاب یک هاست بد باشد.
دیدگاهها
ناشناس
سلام ممنونم بابت مطلب بسیار مفید شما یه سوال داشتم خدمتتون آیا میشه با یه روشی سایتی آماده به من تحویل بدن و من فقط آن را مدیریت کنم مثلا اسلاید بزارم و محتوای خودم را ویرایش بدم بدون اینکه کد نویسی کنم؟ بازم ممنونم از شما به خاطر این مقاله بسیار مفید.
دنیا شاکری
سلام خدمت شما
بله با استفاده از سایت ساز پرتال میتونید یک سایت آماده تحویل بگیرید که محتوای داخلش رو به سلیقه خودتون تغییر بدید.
برای اطلاعات بیشتر با بخش پشتیبانی به شماره 02191003383 داخلی 2 تماس بگیرید.
ناشناس
آیا پرستاشاپ کاملا رایگانه ؟!یا یه باید یه پولی داد
مهدی بهادرفر
سلام
خود پرستاشاپ رایگان هست. منتها هاست، دامنه و سایر موارد مثل افزونه های پرستاشاپ پولی هستند.
مهدی
عالی بود مرسی
فاطمه شریفی
خواهش میکنم مهدی عزیز