برای ساخت فروشگاه اینترنتی گزینههای زیادی پیش روی شما قرار دارد. یکی از روشهای ساخت سایت فروشگاهی این است که از سیستم فروشگاه ساز پرستاشاپ استفاده کنید. پرستاشاپ بعد از ووکامرس، محبوبترین سرویس برای ساخت سایت فروشگاهی در ایران است. اما محبوبیت پرستاشاپ به این معنی نیست که این سرویس بهترین روش برای طراحی سایت فروشگاهی خواهد بود. اکثر کاربران، پرستاشاپ را به دلیل پشتیبانی از زبان فارسی و رایگان بودن انتخاب میکنند.
با این حال قبل از راهاندازی فروشگاه اینترنتی باید معایب پرستاشاپ را در نظر بگیریم. تصور کنید سایت خود را راهاندازی کردهاید و بعد از مدتی یک مشکلی بزرگ در آن به وجود میآید. شاید میخواهید بخشی از سایت را تغییر دهید یا امکانات جدیدی را به آن اضافه کنید. در این شرایط کسی نیست که به دادتان برسد. در نتیجه یا خودتان باید مشکل ایجاد شده را برطرف کرده یا یک فرد متخصص را برای این کار استخدام کنید. در مطلب «پرستاشاپ چیست؟ | مزایا و معایب Prestashop فارسی» بیشتر در مورد مزایا و معایب پرستاشاپ توضیح دادهایم.
حالا فرض کنید از یک سرویس فروشگاه ساز استفاده میکنید که پشتیبانی رایگان و دائمی دارد. در این صورت اگر مشکلی داشتید یا قصد دارید بخشی از سایتتان را تغییر دهید، پشتیبانی به صورت رایگان این کار را برای شما انجام میدهد. در ابتدا مراحل نصب پرستاشاپ را توضیح میدهیم و در آخر مطلب هم یک سرویس فروشگاه ساز ایرانی با پشتیبانی رایگان را به شما معرفی میکنیم.
آموزش نصب پرستاشاپ به زبان ساده
برای ساخت فروشگاه اینترنتی با پرستاشاپ، اول از همه باید مراحل نصب و راهاندازی آن را انجام دهید. نصب پرستاشاپ برای کسانی که هیچ آشنایی با مراحل ساخت سایت ندارند ممکن است کمی سخت باشد. به همین دلیل روش نصب پرستاشاپ فارسی را به صورت کامل و مرحله به مرحله توضیح دادهایم.
مرحله اول: خرید هاست و دامنه برای پرستاشاپ
قبل از این که به سراغ نصب پرستاشاپ بروید، باید هاست و دامنه سایت را تهیه کنید. هاست فضایی است که پرستاشاپ را در آن نصب میکنیم و تمام اطلاعات سایت در آن جا ذخیره میشود. دامنه هم آدرس سایت شماست که کاربران با وارد کردن آن در مرورگر میتوانند سایت فروشگاه شما را ببینند. برای این که بیشتر با هاست و دامنه آشنا شوید توصیه میکنیم حتما مقالات زیر را مطالعه کنید:
هاست و دامنه را میتوانید از سایتهای ارائه دهنده این خدمات خریداری کنید. با جستجو در اینترنت و مقایسه قیمتها و کیفیت خدمات شرکتهای مختلف، یکی از آنها را برای خرید انتخاب کنید.
مرحله دوم: ساخت پایگاه داده برای پرستاشاپ
در مراحل نصب پرستاشاپ لازم است اطلاعات مربوط به پایگاه داده را وارد کنید. به همین دلیل باید قبل از نصب پرستاشاپ فارسی، یک پایگاه داده بسازید. پایگاه داده محلی است که اطلاعات پردازشی سایت در آن جا ذخیره میشود. وجود دیتابیس برای راهاندازی سایت ضروری است و به همین دلیل حتما باید آن را ایجاد کنید. بعد از این که هاست مناسب خود را خریداری کردید، یک ایمیل مشابه عکس زیر برای شما ارسال میشود. در این ایمیل مشخصات ورود به کنترل پنل هاست وجود دارد.
کنترل پنل نرم افزاری است که به کمک آن میتوانید هاست خود را مدیریت کنید. ساخت پایگاه داده از طریق کنترل پنل هاست انجام میشود. اکثر شرکتهای هاستینگ از کنترل پنلهای سی پنل، دیرکت ادمین یا پلسک استفاده میکنند. روش ساخت پایگاه داده در این سه کنترل پنل، با هم کمی تفاوت دارند. به همین دلیل ساخت دیتابیس در هر سه کنترل پنل را به شما توضیح میدهیم.
آموزش ایجاد پایگاه داده در سی پنل
بعد از این که وارد سی پنل شدید روی گزینه MySQL Databases در قسمت DATABASES کلیک کنید.
ابتدای صفحه جدیدی که باز میشود در بخش Create New Database یک نام برای پایگاه داده انتخاب کنید. بعد از آن روی دکمه Create Database کلیک کنید تا پایگاه داده ایجاد شود. برای امنیت بیشتر سایتتان حتما از اسامی بی معنی که حدس زدن آنها سخت باشد استفاده کنید.
در ادامه صفحه جدیدی برای شما باز میشود. در این صفحه پیغام Added the database در کادر سبز رنگی نوشته شده است. در این مرحله روی گزینه go back کلیک کنید تا دوباره به صفحه تنظیمات دیتابیس برگردید.
این بار به قسمت Add New User در صفحه تنظیمات پایگاه داده سی پنل بروید. در کادر اول این بخش یک نام کاربری برای دیتابیس انتخاب کنید. در دو کادر بعدی هم یک رمز عبور قوی برای پایگاه داده وارد کنید.
با کلیک روی دکمه Password Generator برای شما یک رمز عبور قوی تولید میشود. بعد از کلیک روی این دکمه یک پنجره مثل عکس زیر ظاهر میشود. ابتدا پسورد ایجاد شده را یادداشت کنید. بعد تیک گزینه I have copied this password in a safe place را بزنید. در نهایت روی دکمه Use Password کلیک کنید.
وقتی که فرم را کامل کردید روی دکمه Create User کلیک کنید. بعد از آن صفحهای باز میشود که عبارت You have successfully created a MySQL user named داخل کادر سبز رنگ نوشته شده است. روی گزینه Go Back کلیک کنید تا دوباره به صفحه تنظیمات دیتابیس برگردید.
حالا به قسمت Add User To Database در صفحه تنظیمات دیتابیس بروید. در این بخش، از کادرهای مربوطه نام پایگاه داده و اسم کاربری که وارد کرده بودید را انتخاب کنید. بعد هم روی دکمه آب رنگ Add کلیک کنید.
در مرحله بعدی صفحه جدیدی باز میشود که باید تیک گزینه All Privileges در بالای آن را بزنید. بعد از آن هم روی دکمه Make Changes در پایین صفحه کلیک کنید. در پایان یک پیام سبز رنگ در گوشه بالای سمت راست صفحه ظاهر میشود. به این ترتیب مراحل ساخت پایگاه داده در سی پنل به پایان میرسد.
آموزش ساخت پایگاه داده در دایرکت ادمین
وقتی وارد پنل دایرکت ادمین شدید نشانگر موس را روی گزینه Account Manager در بالای صفحه قرار دهید. بعد از آن در منوی باز شده روی گزینه MySQL Management کلیک کنید.
در ادامه صفحه جدیدی برای شما باز میشود. در این صفحه روی دکمه آبی رنگ Create New Database کلیک کنید.
به این ترتیب صفحه ساخت پایگاه داده برای شما باز میشود. در کادر اول این صفحه یک نام دلخواه برای دیتابیس بنویسید. بعد از آن تیک گزینه Same as Database Name را بردارید. در کادر دوم یک نام برای کاربر دیتابیس وارد کنید.
بعد از این کار، بخشهای مربوط به وارد کردن رمز عبور هم ظاهر میشود. یک پسورد قوی برای پایگاه داده انتخاب کنید. با زدن دکمه کنار کادر پسورد، به صورت خودکار یک رمز عبور قوی ایجاد میشود. در نهایت روی دکمه Create Database کلیک کنید تا دیتابیس ایجاد شود.
آموزش ساخت پایگاه داده در پلسک
بعد از ورود به کنترل پنل پلسک، روی گزینه Databases از منوی سمت چپ کلیک کنید.
در ادامه یک صفحه جدید باز میشود که باید روی دکمه Add Database کلیک کنید.
بعد از انجام این کارها به صفحه ساخت پایگاه داده در پلسک وارد میشوید. در این صفحه کادرها و قسمتهای مختلفی وجود دارد که مهمترین بخشها را در عکس زیر مشخص کردهایم. ابتدا در کادر اول یک اسم برای پایگاه داده انتخاب کنید. با کلیک روی قسمت دوم یک لیست باز میشود که باید آدرس سایت خود را در آن انتخاب کنید. در کادر بعدی یک اسم کاربری برای دیتابیس بنویسید. دو کادر پایین آن هم مربوط به رمز عبور دیتابیس است. در این کادرها یک رمز عبور قوی برای دیتابیس وارد کنید. وقتی که فرم را تکمیل کردید روی دکمه OK در پایین صفحه کلیک کنید تا دیتابیس شما در پلسک ساخته شود.
مرحله سوم: دانلود پرستاشاپ فارسی
فایل پرستاشاپ را میتوانید از صفحه دانلود پرستاشاپ فارسی دریافت کنید. بعد از این که وارد سایت شدید، صفحهای مثل عکس زیر میبینید. دو نسخه از پرستاشاپ برای دانلود وجود دارد. توصیه میکنیم روی دکمه "دانلود پرستاشاپ 1.7" کلیک کنید. نسخه 1.7 جدیدتر است و امکانات بیشتری نسبت به نسخه 1.6 دارد.
بعد از این که روی دکمه "دانلود پرستاشاپ" کلیک کردید، فایل فشرده فروشگاه ساز پرستاشاپ برای شما دانلود میشود.
مرحله چهارم: آپلود فایل پرستاشاپ فارسی در هاست
برای آپلود فایلهای مختلف داخل هاست میتوانید از کنترل پنل استفاده کنید. به همین دلیل روش آپلود فایلهای پرستاشاپ را در سی پنل، دایرکت ادمین و پلسک آموزش میدهیم.
آموزش آپلود فایل پرستاشاپ در سی پنل
برای آپلود فایل پرستاشاپ در سی پنل ابتدا روی گزینه File Manager در قسمت Files کلیک کنید.
در ادامه به بخش مدیریت فایل سی پنل وارد میشوید. در این صفحه وارد پوشه public_html شوید. این پوشه محل قرارگیری فایلهای اصلی سایت است و فایلهای پرستاشاپ هم باید در این جا آپلود شوند. وقتی وارد پوشه public_html شدید، روی گزینه Upload در بالای صفحه کلیک کنید.
در صفحه جدیدی که باز میشود دکمه آبی رنگ Select File را بزنید. سپس فایل فشرده پرستاشاپ را انتخاب کنید. زمانی که آپلود فایل پرستاشاپ کامل شد، خط سبز رنگی در پایین صفحه میبینید که داخل آن عبارت 100 درصد نوشته شده است. در ادامه روی گزینه Go Back to در پایین صفحه کلیک کنید تا دوباره به فایل منیجر سی پنل برگردید.
حالا میتوانید فایل فشرده پرستاشاپ فارسی را داخل هاست خود ببینید. حالا باید فایل پرستاشاپ را از حالت فشرده خارج کنید. برای این کار روی فایل راست کلیک کرده و گزینه Extract را بزنید.
در ادامه پنجره جدیدی برای شما باز میشود. در این پنجره دقت کنید که آدرس پوشه public_html نوشته شده باشد. بعد هم دکمه Extract File را بزنید تا فایل پرستاشاپ از حالت فشرده خارج شود.
وقتی فایلهای پرستاشاپ از حالت فشرده خارج شدند، پنجره جدیدی مثل عکس زیر ظاهر میشود. در این پنجره روی دکمه Close کلیک کنید تا بسته شود.
در ادامه دکمه Reload را از بالای صفحه بزنید تا فایلهای پرستاشاپ به شما نشان داده شوند. به این ترتیب کار آپلود فایل پرستاشاپ فارسی روی هاست تمام میشود.
آموزش آپلود فایل پرستاشاپ در دایرکت ادمین
بعد از ورود به دایرکت ادمین، نشانگر موس را روی گزینه System Info & Files قرار دهید. در منوی باز شده گزینه File Manager را انتخاب کنید.
در فایل منیجر دایرکت ادمین روی دکمه NEW در بالای صفحه کلیک کنید. بعد از آن در منوی باز شده گزینه Upload files را بزنید.
در ادامه، فایل فشرده پرستاشاپ را انتخاب و روی دکمه Upload کلیک کنید. وقتی فایل آپلود شد روی آن راست کلیک کرده و گزینه Extract را انتخاب کنید. به این ترتیب مراحل آپلود فایل پرستاشاپ و خارج کردن آن از حالت فشرده در دایرکت ادمین تمام میشود.
آموزش آپلود فایل پرستاشاپ در پلسک
بعد از این که به کنترل پنل پلسک وارد شدید روی گزینه Files کلیک کنید تا به بخش مدیریت فایل پلسک بروید.
بعد از ورود به فایل منیجر پلسک روی پوشه httpdocs کلیک کنید تا وارد آن شوید.
در ادامه، از منوی بالای فایل منیجر دکمه "+" را بزنید. از منوی جدیدی که باز میشود روی گزینه Upload کلیک کنید.
سپس فایل فشرده پرستاشاپ را انتخاب کنید و منتظر بمانید تا فایل آپلود شود. بعد از این که فایل آپلود شد، روی آن کلیک کنید و دکمه آبی رنگ OK را بزنید. به این ترتیب فایل پرستاشاپ در هاست آپلود میشود و آماده نصب است.
مرحله پنجم: نصب پرستاشاپ فارسی
بعد از این که مراحل مقدماتی نصب پرستاشاپ را انجام دادیم، نوبت به مرحله اصلی نصب این فروشگاه ساز میرسد. برای شروع مراحل نصب پرستاشاپ، ابتدا آدرس سایت خود را در مرورگر وارد کنید. سپس صفحهای به شکل زیر به شما نمایش داده میشود. این صفحه توصیه میکند که نسخه جدیدتر پرستاشاپ را دانلود و نصب کنیم. اگر روی دکمه Yes Please کلیک کنید به صورت خودکار آخرین نسخه پرستاشاپ دانلود میشود و وارد مراحل نصب آن میشوید. اگر روی دکمه No thanks کلیک کنید، همین ورژنی که دانلود کردید نصب میشود.
پیشنهاد میکنیم روی دکمه Yes Please کلیک کنید تا نسخه جدید پرستاشاپ نصب شود. چند دقیقه صبر کنید تا مراحل نصب پرستاشاپ انجام شود. در ادامه صفحهای مشابه عکس زیر برای شما نمایش داده میشود.
در این صفحه، از کادر مربوطه زبان فارسی را انتخاب کنید. بعد از انتخاب زبان فارسی صفحه به شکل زیر تغییر میکند. برای ادامه مراحل نصب، روی دکمه "بعدی" کلیک کنید.
در صفحه جدیدی که برای شما باز میشود تیک گزینه "من با شرایط و ضوابط زیر موافق هستم." را بزنید. برای ادامه مراحل نصب پرستاشاپ، روی دکمه "بعدی" کلیک کنید.
در صفحه بعدی یک فرم مثل عکس زیر به شما نشان داده میشود. در این فرم باید اطلاعات مربوط به فروشگاه و ادمین سایت را وارد کنید.
در فیلد اول اسم فروشگاه اینترنتی خودتان را بنویسید. در فیلد دوم هم از لیست باز شده نوع کسب و کارتان را انتخاب کنید. اگر میخواهید محصولات نمونه به سایت شما اضافه شود در قسمت بعدی گزینه بله را علامت بزنید. در غیر این صورت گزینه خیر را بزنید. از قسمت کشور هم ایران را انتخاب کنید.
در بخش بعدی باید اطلاعات حساب کاربری مدیر سایت را وارد کنید. در بخشهای مشخص شده نام و نام خانوادگی خود را بنویسید. در کادر بعدی هم آدرس ایمیل خودتان را بنویسید. در پایان فرم هم یک رمز عبور قوی برای اکانت مدیریت فروشگاه انتخاب کنید. بعد از تکمیل فرم، روی دکمه آبی رنگ بعدی کلیک کنید.
در مرحله بعدی از نصب پرستاشاپ باید اطلاعات پایگاه دادهای که ساخته بودیم را وارد کنیم. در قسمت نام پایگاه داده، اسمی را که در مرحله دوم انتخاب کرده بودید را وارد کنید. در ادامه نام کاربری و رمز عبور کاربر پایگاه داده را هم در فیلدهای مشخص شده بنویسید. کادر پیشوند جداول به صورت پیش فرض PS_ است. برای افزایش امنیت سایت، بهتر است آن را با یک عبارت دیگر جایگزین کنید. مثلا ما از عبارت far_ استفاده کردهایم.
برای بررسی اتصال به دیتابیس روی دکمه آبی رنگ "هم اکنون اتصال به دیتابیس را بررسی کن!" کلیک کنید. اگر پیام سبز رنگی مثل عکس زیر ظاهر شد، یعنی پرستاشاپ به پایگاه داده متصل میشود. در نهایت وقتی این بخشها را تکمیل کردید، روی دکمه بعدی کلیک کنید.
در ادامه، فرآیند نصب پرستاشاپ شروع میشود. چند دقیقه صبر کنید تا نصب پرستاشاپ فارسی کامل شود.
بعد از تمام شدن مراحل نصب پرستاشاپ، صفحهای به شکل زیر برای شما نمایش داده میشود. در ادامه باید پوشه install و فایل فشرده پرستاشاپ را از هاست خود حذف کنید.
برای ورود به بخش مدیریت پرستاشاپ روی دکمه آبی رنگ "فروشگاه خود را مدیریت کنید" کلیک کنید. در صفحه باز شده اطلاعات حساب کاربری خود را وارد کنید. به این ترتیب وارد پنل مدیریت پرستاشاپ میشوید.
مراحل نصب و راهاندازی اولیه پرستاشاپ تمام شده است. اما همچنان راهی طولانی تا آماده شدن فروشگاه در پیش دارید. ابتدا باید یک قالب برای سایت خودتان تهیه کنید. در مقاله «معرفی 5 مرجع دانلود قالب فروشگاه ساز پرستاشاپ» راههای دریافت قالب این فروشگاه ساز را توضیح دادهایم.
بعد از نصب قالب پرستاشاپ باید ماژولهای مورد نیاز را دریافت کرده و آنها را فعال کنید. همین جا یک خبر بد برای شما دارم. اکثر قالبها و ماژولهای کاربردی پرستاشاپ پولی هستند و برای استفاده از آنها باید هزینه جداگانه پرداخت کنید. احتمالا پیش خودتان فکر میکردید چون پرستاشاپ رایگان است قرار نیست هزینهای بابت ساخت فروشگاه با آن بپردازید. اگر هزینه هاست و دامنه را با هزینه خرید قالب و ماژولهای ضروری پرستاشاپ جمع بزنید، متوجه میشوید که چند میلیون تومان ناقابل باید خرج کنید.
نکات مهمی که در نصب پرستاشاپ باید رعایت کنید
تا اینجای کار تمام مراحل نصب و راهاندازی پرستاشاپ را به صورت کامل و تصویری به شما توضیح دادیم و با این راهنما، به راحتی میتوانید یک سایت فروشگاهی با پرستاشاپ بسازید. در ادامه چند نکته مهم را به شما گفتیم که موقع نصب و راهاندازی این سیستم مدیریت محتوا باید رعایت کنید:
1- حتما نام کاربری و رمز عبور قوی برای پایگاه داده سایت انتخاب کنید. اگر این اطلاعات به راحتی قابل دستیابی باشند، امکان هک شدن سایت شما بیشتر میشود. همچنین این اطلاعات را در اختیار افراد دیگر قرار ندهید.
2- قالبها و افزونههای پرستاشاپ را از سایتهای معتبر دریافت کنید. قالبها و افزونههای غیرمعتبر احتمال هک شدن و ایجاد مشکلات مختلف در سایت شما را بیشتر میکنند.
3- فایل پرستاشاپ را فقط از سایت رسمی آن دانلود کنید و هرگز آن را از سایتهای متفرقه دریافت نکنید. فایلهای موجود در سایر سایتها ممکن است حاوی فایلهای مخرب باشد که ریسک هک شدن سایت شما را افزایش میدهد.
آیا روش بهتری برای ساخت سایت فروشگاهی وجود دارد؟
بزرگترین عیب پرستاشاپ این است که به صورت پیش فرض امکانات کاملی برای ساخت فروشگاه اینترنتی ندارد. برای اضافه کردن ویژگیهای بیشتری مثل وبلاگ به فروشگاهتان باید ماژول مربوط به آن را خریداری کنید. هر کدام از ماژولهای پرستاشاپ هم چند صد هزار تومان قیمت دارند. پس اضافه کردن چند ویژگی به سایت فروشگاهی چیزی حدود چند میلیون تومان برایتان آب میخورد.
برای استفاده از پرستاشاپ باید اطلاعات مختلفی در زمینه مدیریت سایت داشته باشید. مثلا یکی از موارد مهمی که باید بدانید، امنیت سایت است. برای این که سایتتان هک نشود، لازم است که تنظیمات امنیتی سایت را انجام دهید. علاوه بر این، باید به صورت مداوم از سایتتان بک آپ بگیرید.
همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم یک پیشنهاد خیلی خوب برای شما داریم. فروشگاه ساز پرتال یک سرویس عالی برای ساخت سایت فروشگاهی است که معایب پرستاشاپ را ندارد. با پرتال فقط یک بار هزینه میکنید و تمام امکانات لازم در اختیار شما قرار میگیرد. در ضمن اعضای تیم پشتیبانی پرتال به صورت دائمی و رایگان آماده راهنمایی و رفع مشکلات سایت شما هستند.
علاوه بر این، با استفاده از پرتال دغدغه تهیه هاست و رعایت موارد امنیتی سایت را ندارید. چون پرتال یک پکیج کامل به شما میدهد. این پکیج شامل هاست و دامنه است. پس دیگر لازم نیست با تنظیمات مختلف هاست، سر و کله بزنید. یکی از ویژگیهای پرتال این است که به نصب و راهاندازی نیازی ندارد. فقط کافیست در سایت پرتال ثبت نام کنید و بعد از وارد کردن مشخصات فروشگاهتان میتوانید سایت اینترنتی داشته باشید. اگر هم سوالی در مورد طراحی سایت فروشگاهی دارید در قسمت نظرات بنویسید یا با شماره 02163404 داخلی 2 تماس بگیرید.
دیدگاهها
داوود
به نظرم بهترین و کاملترین آموزش نصب پرستاشاپ رو تهیه کردید واقعا زحمت زیادی کشیدید
مهدی بهادرفر
ممنون نظر لطفتونه، خوشحالیم که براتون مفید بوده
فاطمه
عالی هستید، خیلی خوشم اومد از این مطلب کامل
مهدی بهادرفر
ممنون از لطفتون❤
هدا
با این آموزش به راحتی تونستم پرستاشاپ رو نصب کنم و کارم راه افتاد، ممنون از آموزش کامل و بی نظیرتون
مهدی بهادرفر
خیلی خوشحالیم که مقالهای که تهیه کردیم براتون مفید بوده
ایمان
عالی بود این مطلب، حرف ندارید دستتون درد نکنه که کارم رو راه انداختین
مهدی بهادرفر
خواهش میکنم دوست عزیز
امید رازقی
خیلی خوب و کامل هست این مقاله و من به کمک اون تونستم پرستاشاپ فارسی رو روی هاستم نصب کنم. ممنون
مهدی بهادرفر
خواهش میکنم دوست عزیز، خوشحالیم که براتون مفید بوده
خرید سیم کارت ایرانسل
این نرم افزار عالیع