روشهای پرداخت بدون کارت بانکی، علاوه بر راحتی و سرعت، مزایای دیگری مانند امنیت بالا و امکان پیگیری تراکنشها را نیز فراهم میکنند؛ اما سؤال اینجاست که این روشهای پرداخت بدون کارت بانکی کداماند؟ بیایید نگاهی دقیقتر به این روشها داشته باشیم.
انواع روشهای پرداخت بدون کارت بانکی که باید بدانید
قطعاً پیش آمده است که کارت بانکی یا پول نقد همراهتان نباشد و در لحظه پرداخت دچار مشکل شده باشید؛ اینجاست که روشهای پرداخت بدون کارت بانکی به کمک شما میآیند، چرا که پول نقد و کارتهای بانکی، جای خود را به روشهای پرداخت دیجیتال دادهاند. در ادامه به این روشهای مدرن و امن خواهیم پرداخت.
درگاه پرداخت اینترنتی
درگاه پرداخت اینترنتی بهطور کلی به دو نوع مستقیم و واسط تقسیم میشود که هر کدام مفهوم خاص خود را دارند:
- درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم: درگاه پرداخت اینترنتی مستقیم IPG مخفف عبارت Payment Service Provider به طور مستقیم با بانک ارائهدهنده خدمات، ارتباط و قرارداد دارد. به بیان ساده، به کسبوکارهای آنلاین این امکان را میدهد که تراکنشهای مالی خود را بدون واسطه با آن بانک مربوطه انجام دهند. این نوع درگاه به کسبوکارهایی که از تعداد زیادی تراکنش مالی برخوردارند یا نیازمند دریافت مستقیم وجوه به حساب بانکی خود هستند، بسیار مفید است.
- درگاه پرداخت اینترنتی واسط: درگاه پرداخت اینترنتی واسط در واقع سرویسی است که توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت (PSP) ارائه میشود. این شرکتها بهعنوان پل ارتباطی بین کسبوکارهای آنلاین و بانکها، بدون نیاز به قرارداد مستقیم با بانک، امکان پرداخت آنلاین و فرآیند انتقال وجه را تسهیل میکنند.
درگاه پرداخت اینترنتی ابزاری حیاتی است که امنیت تراکنشهای شما را تضمین میکند. از طرف دیگر میتوانید با استفاده از اطلاعات حساب بانکی خود، از هر کجا و هر زمان که خواستید خریدی لذتبخش داشته باشید. بنابراین، این درگاه با نقش واسطی که بین سایت یا اپلیکیشن شما و بانک مربوطه ایفا میکند، راهی آسان و امن را برای خریدهای آنلاین در اختیارتان قرار میدهد. حال سؤال اینجاست که مراحل انجام این نوع تراکنش به چه صورت است؟
نحوه انجام تراکنش با درگاه پرداخت اینترنتی به این شکل است که به عنوان مشتری، در قدم اول باید محصول یا خدمت موردنظر خود را انتخاب کنید؛ پس از انتخاب، به درگاه پرداخت منتقل میشوید؛ در این مرحله باید اطلاعات بانکی خود را وارد کنید، روند پرداخت را تایید و رمز دوم را وارد نمایید؛ در نهایت با تأیید شما تراکنش انجام شده و پیام تأیید برای شما ارسال میشود.
پرداخت با بارکد (QR Code)
در ابتدا بهتر است با این جمله شروع کنیم که کد QR مخفف عبارت Quick Response Code، یک نوع کد دوبعدی است که اطلاعات مختلفی مانند آدرس سایت، شماره تلفن، متن، اطلاعات تماس و... را به صورت الگوهای هندسی خاص از مربعهای سیاه و سفید در خود ذخیره میکند. این کد توسط دستگاههایی مانند گوشیهای هوشمند یا اسکنرهای مخصوص خوانده میشود و به دلیل سرعت بالا در انتقال اطلاعات، محبوبیت دارد. برای فعالسازی QR Code تنها به یک درگاه پرداخت نیاز دارید تا آدرس آن را به QR Code تبدیل کنید.
حال که با کیو آر کد آشنا شدید، باید اضافه کنیم که پرداخت با بارکد از دیگر روشهای پرداخت بدون کارت بانکی است. این فناوری به کاربران این امکان را میدهد تا به سادگی، بهسرعت و با امنیت بالا، با نزدیک کردن گوشی یا کارت خود به دستگاه پرداخت، خریدهایشان را انجام دهند.
تصور کنید به یک رستوران رفتهاید و میخواهید غذا سفارش دهید. برای این کار میتوانید این کیو آر کد را در مقابل گوشی بگیرید و آن را اسکن کنید. صفحه منوی رستوران باز میشود و شما بدون دردسر میتوانید غذای مورد نظر خود را سفارش دهید. البته کیو آر کد کاربردهای دیگری دارد که میتوان از میان آنها به مواردی چون اشتراک آدرس، لینک سایت، اطلاعات پرداخت، اطلاعات تماس، اطلاعات محصول، کاتالوگ و... اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: چطور رسید جعلی و فیک را تشخیص دهیم؟
لینک پرداخت
لینک پرداخت یکی از روشهای پرداخت بدون کارت بانکی است که به کاربران امکان میدهد بدون نیاز به فیزیک کارت بانکی، تراکنشهای خود را بهراحتی و از طریق اینترنت انجام دهند. بهعنوان فروشنده یا ارائهدهنده خدمات، با ایجاد یک لینک پرداخت منحصربهفرد، بهراحتی و بدون نیاز به اشتراکگذاری شماره کارت، میتوانید از مشتریانتان پول دریافت کنید؛ آنها با کلیک روی این لینک، مستقیماً به صفحه پرداخت امن هدایت میشوند. سپس میتوانند اطلاعات بانکی خود مانند شماره کارت و رمز را وارد کرده و مبلغ مورد نظر را واریز کنند.
از مزایای روش لینک پرداخت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده آسان
- عدم نیاز به فیزیک کارت
- سرعت و امنیت بالا
- کارمزد پایین
- مناسب برای کسبوکارهای آنلاین، پرداختهای شخصی و...
- قابلیت پیگیری آسان
- امکان اضافه کردن درصد تخفیف
پرداخت با NFC و مزایای آن
فناوری NFC مخفف عبارت «Near Field Communication» و به معنای «ارتباط در میدان نزدیک» و یکی از روشهای پرداخت بدون تماس است. این فناوری، امکانی را در اختیار کاربران قرار میدهد که با نزدیک کردن دو دستگاه مجهز به NFC مانند موبایل یا ساعت هوشمند به دستگاه پذیرنده، بتوانند پرداخت خود را به راحتی انجام دهند.
به عنوان مثال، میتوان بانکهایی اعم از پارسیان، ملت، صادرات و رفاه را نام برد که این فناوری را ارائه میدهند؛ بنابراین، اگر تلفن همراه شما به فناوری NFC مجهز است، میتوانید همراه بانک را نصب کنید و پرداختیهای خود را با این روش انجام دهید. از دیگر کاربردهای این فناوری میتوان به مواردی چون کارتهای ورودی ساختمانها، بلیطهای حملونقل عمومی، سیستمهای اشتراکگذاری اطلاعات، پرداخت قبوض مختلف (آب، برق، گاز، تلفن) و همچنین انتقال پول به دوستان و خانواده اشاره کرد.
از مزایای پرداخت با فناوری NFC میتوان موارد زیر را نام برد:
- سرعت بالا
- استفاده آسان
- امنیت بالا
- بهداشتی بودن روش و جلوگیری از شیوع بیماریها به دلیل عدم تماس فیزیکی
- سازگاری با دستگاههای هوشمند
پرداخت با کیف پول الکترونیکی یا دیجیتال
کیف پول الکترونیکی (Electronic wallet)، یک نرمافزار کاربردی است که شباهت زیادی به کیف پول فیزیکی دارد؛ فقط به جای پول نقد، با اطلاعات کارت بانکی سروکار دارید. این ابزار هوشمند که انقلابی در دنیای پرداختها ایجاد کرده است، اطلاعات کارتهای بانکی شما در گوشی یا دستگاههای هوشمند ذخیره میکند و امکان پرداخت آنلاین را به صورت سریع، آسان و امن در اختیارتان قرار میدهد. به بیان ساده، میتوانید مبلغ موردنظر را به راحتی و سرعت به حساب دیگران انتقال دهید.
با استفاده از این روش نوین، در صورتی که کیف پول موبایلی شما فعال باشد، دیگر نیاز نیست برای هر پرداختی که دارید، اطلاعات کارت مانند رمز پویا و... را وارد کنید؛ تنها کافی است با یک کلیک مبلغ موردنظر را از کیف پول برداشت کنید و به حساب مقصد انتقال دهید. اگر بخواهیم برای کیف پولهای دیجیتال مثال بزنیم، میتوانیم به مواردی چون PayPal، Google Pay و Apple Pay اشاره کنیم که پرداخت آنلاین بدون کارت بانکی را امکانپذیر میکنند، تنها کافی است حساب بانکی یا کارت اعتباری شما به این کیف پولها متصل باشد.
مقایسه روشهای پرداخت بدون کارت بانکی
مقایسه روشهای پرداخت بدون کارت بانکی شامل درگاه پرداخت اینترنتی، پرداخت با بارکد، لینک پرداخت، پرداخت با NFC و پرداخت با کیف پول الکترونیکی هستند که هر کدام مزایا و معایبی دارند. در جدول زیر به هر کدام میپردازیم:
روش پرداخت | مزایا | معایب |
درگاه پرداخت اینترنتی | امکان پرداخت در هر زمان و مکان، تنها با اتصال به اینترنت قابل استفاده برای انواع کسبوکارها امنیت بالا پشتیبانی از پرداخت با روشهای پرداخت مختلف فرایند خرید آسان قابلیت اتصال به سیستمهای حسابداری و مدیریت مالی | پیچیدگی در راهاندازی درگاه پرداخت کارمزد تراکنش ریسکهای امنیتی احتمالی |
پرداخت با بارکد | سهولت در استفاده سرعت بالا عدم نیاز به کارت بانکی کاهش خطا در پرداخت سازگاری با دستگاههای ساده مقرونبهصرفه بودن برای فروشندگان | نیاز به گوشی هوشمند محدودیت پذیرش در برخی کسبوکارها مشکلات اسکن در شرایط نوری نامناسب یا کیفیت پایین چاپ بارکد امنیت پایین وابستگی به اپلیکیشنهای خاص محدودیت در تراکنشهای با مبلغ بالا |
لینک پرداخت | استفاده آسان امنیت بالا انعطافپذیری عدم نیاز به تجهیزات سختافزاری خاص سرعت بالا در دریافت وجه مناسب برای پرداختهای غیرحضوری یکپارچگی با درگاه پرداخت اینترنتی پیگیری ساده تراکنشها | خطر لینکهای جعلی و فیشینگ کارمزدی مشخص برای هر تراکنش محدودیت در استفاده حضوری وابستگی به پیامرسانها نیاز شدید به اعتماد کاربران |
پرداخت با NFC | سرعت بالا در تراکنشها راحتی در استفاده امنیت بالا کاهش تماس فیزیکی سازگاری با کیف پول الکترونیکی کاهش خطر سرقت اطلاعات کارت | نیاز به زیرساخت مناسب وابستگی به دستگاههای هوشمند مشکلات احتمالی سختافزاری یا نرمافزاری نیاز به تنظیمات اولیه محدود به میزان مبلغ پرداختی کاهش امنیت در محیطهای پرجمعیت |
کیف پول الکترونیکی | راحتی در استفاده و دسترسی سریع امنیت بالا سرعت در انجام تراکنشها مدیریت هزینهها قابلیت چندمنظوره پشتیبانی از پرداختهای بینالمللی کاهش تماس فیزیکی پاداش و تخفیف | ریسک امنیت محدودیت پذیرش در برخی کسبوکارها مشکلات مربوط به فراموشی اطلاعات حساب محدودیتهای قانونی و مالیاتی نیاز به دستگاههای هوشمند |
بیشتر بخوانید: 3 روش برای پیگیری و پرداخت آنلاین در اینستاگرام
چالشها و فرصتهای جدید پیشرو در حوزه پرداختهای الکترونیکی
به واسطه پیشرفت تکنولوژی و تغییر سبک زندگی افراد، حوزه پرداختهای الکترونیکی نیز دستخوش تحولات بسیاری شده است که بهطور حتم، این مسیر مملو از چالشها و فرصتهای جدید خواهد بود. درک عمیق از این چالشها و فرصتهای این مسیر در دنیای امروز یک ضرورت محسوب میشود؛ به همین دلیل در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
چالشهای حوزه پرداختهای الکترونیکی
- به سبب افزایش حجم تراکنشهای آنلاین، نگرانیها در مورد امنیت اطلاعات شخصی و مالی کاربران نیز بیشتر شده است.
- با محبوبیت روشهای پرداخت الکترونیکی و گسترش این روشها، انواع کلاهبرداری نیز رواج پیدا کرده است.
- قوانین مرتبط با پرداختهای الکترونیکی، پیچیدگیها و تغییرات مداوم مربوط به خود را دارند که همین امر به خودیخود باعث ایجاد چالش میشود.
- ضعف در زیرساختهای این فناوریها در برخی مناطق، میتواند مانعی برای توسعه پرداختهای الکترونیکی، چالشهایی را ایجاد کند.
- آگاهی کاربران نیز از دیگر چالشهای این موضوع است؛ به این معنی که برخی مناطق، آگاهی کافی در مورد روشهای پرداخت الکترونیکی و امنیت آنها ندارند.
- رقابت شدیدی که بین شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیکی وجود دارد، میتواند باعث ایجاد چالشهایی شود.
فرصتهای جدید حوزه پرداختهای الکترونیکی
- رشد روزافزون تجارت الکترونیک باعث شده تقاضا برای روشهای پرداخت آسانتر و سریعتر شود.
- نوآوری در این اینگونه فناوریها فرصتهای جدیدی را برای توسعه روشهای پرداخت نوآورانه فراهم کردهاند؛ این در حالی است که همچنان مسیر پیشرفت ادامه دارد.
- استفاده از گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنهای پرداخت موبایلی گسترش پیدا کرده است و همین موضوع فرصتهای خوبی را برای ارائه خدمات پرداخت در اختیار کاربران قرار میدهد.
- پرداختهای بدون تماس مانند NFC و QR Code، به دلیل سرعت و سهولت، به سرعت در حال گسترش هستند.
- ظهور محبوبیت ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم، فرصتهای جدیدی را برای پرداختهای بینالمللی فراهم کرده است.
با وجود تمام این فرصتها و چالشها، حوزه تراکنشهای مالی زمانی موفق خواهد شد و به تکامل خواهد رسید که در آن امنیت، نوآوری، سرعت، کاهش هزینه، همکاری و آموزش کاربران با هم ترکیب شوند. اگر به دنبال راهحلی نوین برای پرداختهای خود هستید، بد نیست این روشها را مورد بررسی قرار دهید و در صورت نیاز، به بهترین نحو از آنها استفاده کنید.
اگر نظر یا سؤالی در خصوص روشهای پرداخت بدون کارت بانکی دارید در بخش نظرات برای ما بنویسید.
سوالات متداول
- روشهای پرداخت بدون کارت بانکی چگونه کار میکند؟
روشهای پرداخت بدون کارت بانکی این امکان در اختیار کاربران قرار میدهند تا تراکنشهای مالی خود را با استفاده از ابزارهای دیجیتال مانند موبایل یا کیف پولهای الکترونیکی یا دستگاههای پذیرنده، بدون نیاز به فیزیک کارت انجام دهند.
- آیا پرداخت با فناوری NFC امن است؟
بله، یکی از اصلیترین ویژگیهای این فناوری امنیت است؛ به این منظور که فناوری NFC از رمزنگاری پیشرفته برای حفاظت از اطلاعات استفاده میکند.
- آیا کیو آر کد در همه فروشگاهها کاربرد دارد؟
پرداخت از طریق QR Code روشی است که به دلایل سادگی در استفاده و هزینه پایین، در انواع فروشگاهها و کسبوکارهای آنلاین، محبوبیت دارد و به خوبی قابل استفاده است.
- در حوزه پرداختهای الکترونیکی چه فرصتهایی پیشرو است؟
رشد روزافزون تجارت الکترونیک، نوآوری در این فناوری، افزایش ارائه خدمات پرداخت به کاربران به واسطه گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنها، افزایش پرداختهای بدون تماس و توسعه پرداختهای بینالمللی به سبب ظهور ارزهای دیجیتال از فرصتهای پیشرو در حوزه پرداختهای الکترونیکی است.