خیلی از صاحبان کسب و کار، علاقه دارند نهتنها برای بیزینسشان یک وب سایت اینترنتی طراحی کنند، بلکه یک اپلیکیشن هم بسازند و آن را در اختیار کاربرانشان قرار بدهند. اما قبل از اینکه چنین تصمیمی برای برندتان بگیرید، باید ابتدا جواب 5 سوال را بدانید:
- دقیقا وب اپلیکیشن چیست؟
- چه تفاوتی با اپلیکیشن یا همان اپلیکیشن Native دارد؟
- وب ویو چیست؟
- اصلا من نیاز به اپلیکیشن موبایل دارم؟
- در نهایت کدامیکی انتخاب بهتری برای کسب و کار من است؟
به نظر من تا وقتی نتوانید جوابهای صریح و روشنی به این سوالات بدهید، حتی هزینه کردن یک ریال برای ساخت وب اپ (Web App) یک اشتباه بزرگ است! با توجه به این موضوع، در این مقاله همه این سوالات را به زبان ساده پاسخ میدهم.
وب اپلیکیشن چیست؟
به زبان ساده، وب اپلیکیشن چیزی شبیه به اپلیکیشن موبایل است که ورود به آن نه از طریق آیکون اپلیکیشن، که از طریق یک لینک و مرورگر تلفن همراه یا رایانه امکانپذیر است. در واقع در نگاه اول وقتی کاربر روی لینک کلیک کرد و وارد وب اپلیکیشن شد، خیلی تفاوتی بین آن و یک اپلیکیشن عادی نمیبیند. اما اگر یک متخصص وارد صفحه وب اپلیکیشن شما شود، به راحتی میفهمد که این برنامه اپلیکیشن اختصاصی نیست. اجازه بدهید اینطور بگویم:
وقتی شما اقدام به ساخت یک اپلیکیشن Native یا همان اختصاصی میکنید، باید زمان و منابع زیادی را برای این کار اختصاص بدهید. بعد از آماده شدن هم اپلیکیشن شما برای کاربران قابل دانلود و نصب کردن روی تلفن همراه خواهد بود. اما ساخت وب اپلیکیشن به اندازه اپلیکیشن اختصاصی، نیاز به زمان و تخصص و حتی زبانهای برنامه نویسی زیادی ندارد. بعد از ساختنش هم به راحتی روی یک دامنه اینترنتی، مثل یک وب سایت، بارگذاری میشود تا کاربران با ورود به آدرسش آن را مشاهده کنند.
اینجا کسب و کار برای کاربرانی که تلفن همراه آیفون دارند یا میخواهند از برنامه روی رایانهشان استفاده کنند، یک وب اپلیکیشن ساخته و آنها را به ورود به آن ترغیب میکند.
دقت کنید، برای ورود به وب اپ، کاربر الزاما باید روی لینک ورود به آن کلیک کند. اما بعد از اولین ورودش میتواند با اضافه کردن آیکون آن به صفحه، دقیقا مثل یک اپلیکیشن عادی روی آیکونش کلیک کرده و واردش شود. دقیقا مثل اپلیکیشن GAMIL! بله، GAMIL یک وب اپ است که بعد از ورود به آن در واقع وارد مرورگر شده و به سایت GAMIL متصل میشوید.
اما شما تصور میکنید که در یک اپلیکیشن اختصاصی به اسم GAMIL هستید. (البته چند سالی است که GAMIL اپلیکیشن Native خودش را هم منتشر کرده.) یا مثلا نسخه وب واتساپ که هم میتوانید از طریق مرورگر تلفن همراه و هم رایانه، با وارد کردن آدرس web.whatsapp.com واردش شوید.
توضیح تصویر: همانطور که مشخص است به نظر میرسد کاربر در اپلیکیشن gmail است، اما در واقع این صفحه مرورگر است و کاربر با کلیک روی لینک، وارد وب اپلیکیشن شده.
اصولا از وب اپ زمانی استفاده میشود که کسب و کار بخواهد یکسری قابلیت را در قالبی خارج از سایت و همینطور اپلیکیشن Native به کاربرانِ انواع سیستم عاملها، یعنی هم اندروید، هم ios و هم مک و لینوکس و... ارائه کند.
پس وب اپ، همان سایت است؟!
درست است که دسترسی به وب اپ از طریق یک آدرس اینترنتی و مرورگر امکانپذیر است، اما قابلیتهای سایت خیلی کمتر از وب اپلیکیشن است. پس نباید تصور کنید این دو یک چیز هستند. مثلا شما در یک سایت عادی صرفا میتوانید مقاله بخوانید و در نهایت، نظرتان را منتشر کنید. اما در یک وب اپلیکیشن، میتوانید مقاله بخوانید، مقاله منتشر کنید، نظر کاربران را مدیریت کنید و... . مثلا نسخه وب واتساپ که به شما اجازه ارسال و مدیریت پیامها را میدهد. دقیقا مشابه اپلیکیشنش. به دلیل وجود همین قابلیتهای مختلف و زیاد است که در نسخه پیشرفته فروشگاه ساز پرتال، ما علاوه بر یک سایت کامل به کاربرانمان یک نسخه وب اپ هم ارائه میدهیم.
آیا وب اپ هم مثل اپلیکیشن، آیکون اختصاصی دارد؟!
شاید بپرسید آیا اگر برای کسب و کارم یک وب اپ بسازم، کاربر میتواند آیکون ورود به آن را دقیقا مثل اپلیکیشن روی صفحه تلفن همراهش مشاهده کند؟ با توجه به اینکه وب اپها نصبی نیستند، خیر! اما خب میتوانید بعد از ورود کاربر به وب اپلیکیشن، از او بخواهید از طریق گزینهای که مرورگر در اختیارش قرار میدهد، آیکون آن را به صفحه تلفن همراهش اضافه کند. اگر کاربر این کار را انجام بدهد، از این به بعد آیکون وب اپ شما را در کنار دیگر برنامههایش مشاهده میکند. این قابلیت برای کاربران رایانه هم وجود دارد. یعنی بعد از انتخاب گزینه مورد نظر در مرورگر، میتوانند آیکون وب اپ شما را مثل بقیه برنامههای نصبی در صفحه دسکتاپ مشاهده کنند.
تفاوت اپلیکیشن و وب اپلیکیشن چیست؟
اگر بخواهم به اولین و مهمترین تفاوت وب اپ و اپلیکیشن اشاره کنم، باید از این بگویم که یک اپلیکیشن در حالت آفلاین و بدون اینترنت قابل اجراست، اما برای استفاده از وب اپ حتما باید به اینترنت متصل شوید. علاوه بر این، تفاوت مهم دیگر این است که میتوانید برای ورود به وب اپ از مرورگر هم استفاده کنید! این یعنی فرقی ندارد تلفن همراهتان اندروید باشد یا آیفون، در هر حال با وارد کردن آدرس آن در مرورگر وارد صفحهای مشابه به یک اپلیکیشن میشوید. این در حالی است که در عین حال میتوانید آن را مثل یک اپلیکیشن هم روی تلفن همراه داشته و با کلیک روی آیکونش، واردش شوید. اما اپلیکیشن از طریق مرورگر قابل دسترس نیست.
پس اپلیکیشن بهتر از وب اپ است؟!
واقعا سوال مهمی است! ببینید دوستان اگر از کسی که یک خودروی پژوی 405 دارد بپرسید آیا پژو بهتر است یا bmw 6x، به شما میگوید قطعا bmw 6x! حالا اگر از او بپرسید پس چرا به جای آن پژو خریده چه میگوید؟ جدایِ از اینکه بعضیها ممکن است بگویند چون بودجهاش را ندارند، بعضی هم میگویند چون با این بودجه بهتر است کار بزرگتری کنند، مثلا یک آپارتمان خریده و از اجاره و همینطور افزایش قیمتش سود کنند. یا یک "کسب و کار اینترنتی" بزرگ راه بیندازند.
در مورد اپلیکیشن و وب اپ هم همین است. اگر شما قصد داشته باشید یک اپلیکیشن بسازید، باید هزینههای بسیار زیادی را متحمل شوید. هزینههایی که احتمالا میتوانید آنها را برای بازاریابی، «بازاریابی اینترنتی» و گسترش کسب و کارتان صرف کنید. پس در این شرایط و مخصوصا وقتی که مطمئنید یک وب اپ میتواند به راحتی پاسخگوی نیاز شما و کاربرانتان باشد، احتمالا انتخاب بهتر ساخت وب اپ است. با توجه به این توضیحات، اینکه وب اپلیکیشن بهتر است یا اپلیکیشن، به این برمیگردد که شرایط کسب و کار شما چیست؟ چقدر بودجه دارید؟ اصلا برای چه چیزی قرار است اپلیکیشن بسازید؟
البته در عین حال باید در نظر بگیرید که ممکن است اصلا کسب و کار شما هم به وب اپ نیاز داشته باشد و هم اپلیکیشن! مثلا همین حالا در ایران با توجه به محدودیتهایی که آیفون برای کاربران ایران به وجود آورده، بعضی کسب و کارها برای کاربران ios و چند سیستم عامل کمتر محبوب مثل لینوکس وب اپ ساخته و برای کاربران اندروید هم اپلیکیشن اندروید.
مزایا و معایب وب اپلیکیشن
خب، برای اینکه بتوانید بهتر تصمیم نهاییتان را در مورد ساخت اپ یا وب اپلیکیشن بگیرید، در ادامه به مزایا و معایب هر دوی اینها اشاره میکنم. با من همراه باشید.
مزایا
- سازگاری بالا! بر خلاف اپلیکیشن که برای یک تلفن همراه با سیستم عامل خاص ساخته میشود، مثلا فقط تلفنهای همراه اندروید، وب اپها سازگاری بالایی داشته و با هر پلتفرمی، از رایانه گرفته تا موبایل اندروید و IOS در دسترس شما هستند.
- هزینههای اندک: هزینه راه اندازی و ساخت یک وب اپلیکیشن نسبت به هزینههای ساخت اپلیکیشن کمتر است. چراکه برای ساخت وب اپ، به زبانهای برنامه نویسی کمتر و در نتیجه متخصصان و زمان کمتری نیاز دارید.
- نگهداری ارزان: اگر تا الان تجربه ساخت یک پلتفرم برنامه نویسیشده را داشته باشید، میدانید که به طور کلی این سیستمها به طور مداوم با مشکلات فنی روبرو میشوند. در وب اپها به طور کلی مشکلات و نیاز به بروزرسانی تا حدودی کمتر از اپلیکیشن بوده و در نتیجه هزینههای نگهداریاش کمی کمتر است.
- بروزرسانی ساده! بر خلاف اپلیکیشنها که دائم باید بعد از بروزرسانی به کاربران برای نصب نسخه جدید خبر بدهید، محتوای وب اپها به راحتی بروز میشوند. این یعنی نیاز نیست دائم در تلاش باشید تا کاربر را متقاعد به بروز کردن نسخه برنامهاش کنید. چون کاربر با هر ورودش، به نسخه جدید برنامه وارد شده.
- بدون نیاز به دانلود: برای اینکه کاربران را به ورود به وب اپ دعوت کنید، کافی است یک لینک برایشان بفرستید. پس عملا نیاز به دانلود هیچ برنامه جداگانهای ندارند و سریع وارد نسخه وب شما میشوند.
معایب
- نیازمند اینترنت: بله، احتمالا میدانید که اغلب اپلیکیشنها بدون نیاز به اینترنت هم روی تلفن کاربر کار میکنند اما وب اپها الزاما نیازمند اینترنت هستند. البته اگر قصدتان ساخت یک اپلیکیشن فروشگاه اینترنتی یا چنین چیزی باشد، در هر حال باید کاربر برای مشاهده محتوای اپ اینترنتش را فعال کند. بنابراین خیلی برای شما فرقی نمیکند.
- بازاریابی ضعیف! اگر قصدتان از طراحی اپلیکیشن این است که آن را در مارکتهای اپلیکیشن مثل گوگل پلی، بازار و اپ استور آیفون منتشر کنید، خب این امکانپذیر نیست. پس عملا وب اپ بیشتر برای آندسته از افرادی مناسب است که هدفشان صرفا افزایش دسترسی به سایت و کسب و کار اینترنتیشان است. نه الزاما ایجاد یک مسیر بازاریابی دیگر.
- عملکرد کمتر: قطعا نمیتوانید انتظار داشته باشد نسخه وب برای کاربران موبایل شما به اندازه یک اپلیکیشن Native قابلیت داشته باشد.
- UX ضعیفتر: با توجه به اینکه دستتان برای ایجاد تغییرات به اندازه اپلیکیشن باز نیست، احتمالا تجربه کاربری (راحت بودن کاربر در استفاده از برنامه) آن نسبت به اپلیکیشن ضعیفتر باشد.
مزایا و معایب اپلیکیشن
خب، حالا بیایید به سراغ اپلیکیشن رفته و ببینیم که مزایا و معایب طراحی اپلیکیشن چیست؟ آیا به صرفه است که برای ساختنش هزینه کنیم؟ با من همراه باشید.
مزایا
- عملکرد بالا: با توجه به وجود زبانهای برنامه نویسی اختصاصی و مختلف در ساخت این برنامهها، از لحاظ عملکرد، سازگاری و امنیت بسیار قدرتمند هستند و دست شما را باز میگذارند.
- UX بهتر: در اپلیکیشنها میتوانید تا حد زیادی قابلیتهای مورد نظرتان را اختصاصی کنید و این یعنی تجربه کاربری بهتر.
- بازاریابی در مارکتها: شما میتوانید با انتشار اپلیکیشنتان در مارکتهای دانلود برنامه موبایل، آنها را بازاریابی کرده مخاطبان بیشتری را به سمت خودتان جذب کنید.
معایب
- هزینههای بالا: مهمترین مشکلی که در مورد اپلیکیشنها وجود دارد، این است که هم ساختشان و هم نگهداری و حتی بروزرسانی آنها، هزینههای زیادی را میطلبد. حتی ممکن است مجبور شوید یک یا چند برنامه نویس را استخدام کنید تا به طور مداوم روی برنامه شما کار کنند.
- سر و کله زدن با مارکتها: اگر حسابی روی بازاریابی در مارکتهای دانلود برنامه حساب کردهاید، بدانید که باید تمامی قوانین آنها را رعایت کنید. در غیر اینصورت نمیتوانید نسخههای جدید اپلیکیشنتان را در آنها منتشر کرده یا حتی نسخه قبلی برنامهتان را هم حذف میکنند.
- بروزرسانی دستی: یک اپلیکیشن موبایل باید به طور مداوم بروز شود. بروزرسانیها هم اصولا با هدف از بین بردن مشکلات قبلی و ایجاد قابلیتهای جدید است. حالا مشکل اینجاست که باید هر بار ارسال نوتیفیکیشن و... مخاطبان را ترغیب به بروزرسانی اپلیکیشن کنید و البته بسیاری از آنها هم اپلیکیشن را بروز نمیکنند.
وب ویو چیست؟ چه تفاوتی با وب اپلیکیشن دارد؟
حالا که تا اینجای مقاله همراه من بودید، شاید بد نباشد توضیحی هم در مورد وب ویو یا همان webview بدهم. ببینید، به جز ساخت اپلیکیشن اختصاصی یا همان Native و وب اپلیکیشن، شما یک راهکار دیگر هم برای ایجاد اپلیکیشن موبایل دارید. ساخت وب ویو. در واقع وب ویو یک نسخه از وب سایت شماست که در قالب یک اپلیکیشن به کاربر عرضه میشود! به زبان سادهتر، بر عکس اپلیکیشن که باید به شکل اختصاصی تمامی بخشهایش کدنویسی شود، در وب ویو اپلیکیشن شما یک نسخه از خود سایتتان است و ظاهرش به شکل اختصاصی نوشته نشده. پس اگر قصد دارید یک اپلیکیشن برای کسب و کارتان داشته باشید و در عین حال هزینه زیادی هم برای آن نپردازید، این انتخاب بهتری است! نکته مثبت اینجاست که بعد از ساخته شدن نسخه وب ویو، دقیقا مثل یک اپلیکیشن عادی میتوانید فایلش را به کاربر بدهید یا در مارکتها منتشر کنید تا آن را روی تلفن همراه خودش نصب کند.
مزایای webview
● هزینه بسیار اندک،
- ساخت و آمادهسازی سریع،
- قابلیت انتشار در مارکتها.
معایب webview
- قابلیتهای کمتر نسبت به اپلیکیشن،
- به شدت محدود در ایجاد تغییرات جدید.
بالاخره به سراغ کدام روش ساخت اپلیکیشن برویم؟
حالا بعد از همه اینها، در نهایت انتخاب بهتر کدام است؟ وب اپلیکیشن بسازیم، اپلیکیشن اختصاصی یا webview؟ در ادامه به طور خلاصه در مورد این موضوع توضیح میدهم تا بتوانید بهتر تصمیم بگیرید:
اپلیکیشن اختصاصی، بیشتر به درد آندسته افرادی میخورد که قصد ساخت یک پلتفرم جداگانه دارند! یعنی چه؟ مثلا اگر هدفتان این است که یک اپلیکیشن با قابلیتهایی مثل انتشار آگهی توسط کاربران (اپلیکیشن دیوار) قابلیت سفارش محصول و مشاهده فرآیند آماده شدن آن (اسنپ فود) دریافت خلافی خودرو، خواندن کتابهای الکترونیکی و... بسازید، این انتخاب خوبی است. همینطور اگر کسب و کار بزرگی داشته و نیاز دارید قابلیتهای اپلیکیشنتان از قابلیتهای سایت بسیار بیشتر باشد، اپلیکیشن اختصاصی انتخاب خوبی است.
وب ویو، برای زمانی مناسب است که از اپلیکیشنتان انتظار زیادی نداشته و تمامی چیزی که از آن میخواهید، در سایتتان هم وجود دارد. مثلا اگر در وبلاگ سایتتان مقالههای زیادی دارید و صرفا میخواهید کاربران راحتتر به مقالات دسترسی پیدا کنند، وب ویو انتخاب خوبی است.
وب اپلیکیشن برای زمانی مناسب است که شما از طرفی به اندازه یک اپلیکیشن اختصاصی از برنامهتان انتظار ندارید، از طرف دیگر هم نمیخواهید برنامه به اندازه یک وب ویو ساده باشد. همینطور برای وقتی که میخواهید درگیر سیستم عامل متفاوت کاربران نشوید. مثلا نگران این نباشید که بعضی از کاربران تلفن همراه اندروید دارند، بعضی دیگر IOS، بعضی دیگر لینوکس و... . بلکه به راحتی بتوانید با انتشار یک لینک، همه آنها را به سمت پلتفرمی ببرید که بدون نگرانی از آن استفاده کنند.
کلام آخر
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که وب اپ چیست، سپس تفاوت اپلیکیشن با Web App را فهمیدیم و البته با وب ویو هم آشنا شدیم. در آخر هم فهمیدیم که کدام یکی برای کسب و کار ما مناسب است. راستی همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتم، روی بسته فروشگاه ساز پیشرفته پرتال یک نسخه وب اپ هم به رایگان در اختیار شما عزیزان قرار میگیرد. برای مشاهده قیمت به صفحه تعرفهها بروید و از 7 روز تست رایگان فروشگاه ساز ما استفاده کنید. اگر سوالی در مورد خدمات سایت ساز و فروشگاه ساز پرتال داشتید در بخش نظرات آن را مطرح کنید یا با شماره 02191003383 داخلی 2 تماس بگیرید.
دیدگاهها
سیاوش میرزابابائی
درود بر شما پس از خواندن متن محتوای با ارزش شما بنده جواب صددر صد خود را نگرفتم من می خواستم بدونم آیا در موردی مانند پلتفرم ایسام یا موارد مشابه میتوان با استفاده از برنامه تحت وب به جای اپلیکیشن در فضای حافظه داخلی موبایل صرفه جویی کرد یا من اشتباه فکر میکنم
البته این مشکل وقتی مهم و قابل توجه است که موبایل مورد استفاده با کمبود شدید فضای داخلی روبروست
لطفا مرا راهنمایی فرمایید با سپاس فراوان
دنیا شاکری
سلام
یکی از ویژگی های وب اپلیکیشن اینه که حافظه زیادی از موبایل نمیگیره
بحرانی
سلام، ممنون بابت این مطلب بسیار ساده و قابل فهم برای کسانی که تخصصی در این خصوص ندارند و باید برای کسب و کار خود تصمیم بگیرند
دنیا شاکری
سلام
ممنون از شما بابت نظر خوبتون :)
ناشناس
متشکرم از مطالب مفید و کاربردی
به زبان ساده و قابل فهم برای همه🙏
دنیا شاکری
سلام
خوشحالیم که راضی بودید :)
ناشناس
مقالات زیادی خوندم، این کاملتر از همه بود. تشکر
دنیا شاکری
سلام دوست عزیز
خوشحالیم که از این مقاله راضی بودید :)
Mustafa
تشکر بسیار زیاد معلومات مفیدی بود.