سؤال اینجاست که چه تراکنشهایی مشمول مالیات و چه تراکنشهایی مورد بخشودگی قرار میگیرند؟ درآمد و گردش حساب چه افرادی مشمول مالیات میشود؟ چه ارگانی مسئول رسیدگی به تراکنشهای بانکی افراد است؟
اگر صاحب کسب و کار هستید و قصد دارید با مالیات بر گردش حساب و تراکنش بانکی آشنا شوید، این مقاله برای شما نوشته شده است. در ادامه میخواهیم نحوه محاسبه مالیات تراکنش بانکی، نحوه پرداخت مالیات، تراکنشهای بانکی مشکوک و معاف از مالیات را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
مالیات بر گردش حساب چیست؟
یکی از انواع مالیاتهایی که تقریباً اکثر افراد جامعه با آن درگیر هستند، مالیات بر گردش حساب و تراکنشهای بانکی است. در سالهای اخیر دولت سختگیریهای بیشتری نسبت به اخذ مالیات بر فروش یا تراکنش بانکی داشته است.
طبق قانون در همه کشورها، افراد موظف هستند بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. بر این اساس یک مودی مالیاتی باید در زمان مشخص شده، اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کند. هر نوع تراکنشی اعم از واریز وجه، برداشت وجه، گردش حساب، اعلام موجودی، پرداخت قبوض و استفاده از خدمات بانکی مثل دستگاه پوز یا درگاههای بانکی توسط سازمان امور مالیاتی بررسی میشود.
بانک و سازمان امور مالیاتی کشور بخشی از وجه مورد معامله را به عنوان مالیات دریافت میکنند. مالیات تراکنش بانکی با توجه به مبلغ گردش حساب و میزان وجه مورد معامله در هر تراکنش از حساب اشخاص حقیقی و حقوقی کسر میشود.
تراکنش بانکی مشکوک چیست؟
زمانی که مبلغی را به حساب بانکی خود وارد یا خارج میکنید، مالیات تراکنش بانکی از حساب شما کسر میشود. اگر تراکنشهای بانکی شما از سوی بانک و سازمان امور مالیاتی کشور مشکوک به نظر برسد و سابقه مالیاتی نداشته باشید، حساب بانکی شما توسط این ارگان حسابرسی میشود.
در صورتی که تراکنش شما مشمول مالیات نشود، معاف از مالیات خواهید بود. در غیر این صورت باید مالیات مشخص شده را پرداخت کنید. این کار برای جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی انجام میشود.
در صورتی که گردش حساب بانکی شما از سقف مجاز بگذرد، باید مدارک مستند خود را در خصوص علت تراکنش بانکی به بانک تحویل دهید. اگر علت تراکنش بانکی شما از نظر بانک قانع کننده باشد، مشمول مالیات نیستید.
بیشتر بخوانید: زرین پال سادهترین راه برای دریافت درگاه پرداخت اینترنتی
نحوه محاسبه مالیات بر گردش حساب
یکی از مهمترین سؤالات کاربران به خصوص کاربران پرتال مربوط به نحوه محاسبه مالیات گردش حساب است. بر اساس ماده 131 مالیاتهای مستقیم، نحوه محاسبه مالیات بر گردش حساب سالیانه اشخاص حقیقی به این صورت است:
- 15٪ کل درآمد برای درآمدهای تا سقف 50 میلیون تومان
- 20٪ مازاد درآمد برای درآمدهای بین 50 تا 100 میلیون تومان
- 25٪ مازاد درآمد برای درآمدهای بالای 100 میلیون تومان
مالیات بر تراکنشهای بانکی اشخاص حقوقی در سال 1403 تحت هر شرایطی به صورت 25٪ محاسبه میشود.
بیشتر بدانید!
در صورتی که صاحب حساب بانکی مشمول مالیات درآمد خود را انکار کند، با جریمه 30٪ مواجه میشود. به این معنی که مالیات حساب شخص به جای 25٪ عدد 30٪ محاسبه میشود.
حسابهایی با بیش از 500 میلیون تراکنش و گردش حساب، ابتدا توسط بانک پیگیری میشود. این اشخاص بعد از دریافت پیامک یا تماس تلفنی از سوی بانک باید ظرف حداکثر 1 ماه مستندات و مدارک خواسته شده را به بانک تحویل دهند.
حساب افرادی که نسبت به اخطار بانک بی توجه باشند معلق و مسدود خواهد شد. در صورت تحویل مدارک خواسته شده، مالیات هر تراکنش به صورت تفکیک شده محاسبه میشود. ابتدا تراکنشهای مشمول مالیات و معاف از مالیات شناسایی میشود.
سپس میزان مالیات پرداختی به ازای تراکنشهای مختلف بررسی شده و مالیات حساب بانکی بر اساس درآمد حاصل شده طبق فرمول محاسبه خواهد شد. در آخر مالیات محاسبه شده از حساب مودی برداشت میشود.
در سالهای اخیر بلاگرها و اینفلوئنسرهایی با درآمد میلیاردی هم مشمول پرداخت مالیات هستند. تا پیش از این افرادی که از فضای مجازی درآمد داشتند، مالیاتی پرداخت نمیکردند.
شرایط دریافت مالیات تراکنشهای بانکی
مودیان مالیاتی که یکی از شروط زیر را داشته باشند، موظف به پرداخت مالیات تراکنش بانکی هستند:
- حسابهایی با ماهیت درآمدی: با ارائه مدارک و مستندات کافی، میتوانید درآمدی بودن یا نبودن حساب بانکی خود را اثبات کنید.
- حجم تراکنشها: در صورتی که حجم تراکنشهای انجام شده بیشتر از سقف تعیین شده باشد، مشمول مالیات خواهید بود.
همچنین، حداکثر سقف واریز و برداشت حساب در طول یک سال برای افراد حقیقی فاقد شغل به این صورت است:
- بازنشستهها تا 2 میلیارد تومان
- مستمریبگیران تا 1 میلیارد تومان
- بیکاران تا 500 میلیون تومان
- سقف تراکنش حساب شخصی تا 500 میلیون تومان
نکته: مطابق قانون سازمان امور مالیاتی کشور، حسابهایی با بیش از 5 میلیارد تومان گردش مالی به صورت خودکار توسط سیستم بانکی کشور بررسی میشوند. این اطلاعات به صورت خودکار به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود.
نحوه پرداخت مالیات تراکنشهای بانکی
مشمولان مالیات تراکنش بانکی و گردش حساب برای پرداخت مالیات باید به سامانه www.tax.gov.ir مراجعه کنند. سپس طبق این مراحل پیش بروند:
- در سامانه امور مالیاتی کشور عضو شوید.
- یک پرونده مالیاتی جدید با کد اقتصادی دریافت کنید.
- اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه پر کنید و منتظر صدور قبض مالیات بمانید.
- بعد از صدور قبض، مبلغ مشخص شده را از بخش “پرداخت الکترونیک مالیات” پرداخت کنید.
برای ثبت نام در سامانه امور مالیاتی میتوانید مقاله آموزش تصویری دریافت کد مالیاتی را مطالعه کنید.
تراکنشهای بانکی معاف از مالیات
هر حساب بانکی و تراکنشی مشمول پرداخت مالیات نخواهد بود. هر یک از افراد باید به خوبی از تراکنشهای بانکی معاف از مالیات اطلاع داشته باشند. اگر تراکنش بانکی و گردش حساب شما در این دستهها قرار بگیرد، معاف از مالیات خواهید بود.
دسته بندی تراکنشهای با ماهیت درآمدی:
- معاملاتی که مالیات آنها حین معامله پرداخت شده
- تراکنشهای با ماهیت درآمدی با نرخ صفر یا معاف از مالیات (درآمد حاصل از امور کشاورزی، امور ارث، نذر، حبس و وقف)
دسته بندی تراکنشهای با ماهیت غیر درآمدی:
- تسهیلات بانکی و دریافت وام
- قرض و ودیعه دریافتی و پرداختی
- دریافت و پرداخت حق شارژ
- انتقال وجه مربوط به مخارج روزمره زندگی
- دریافت و پرداخت به حساب بستگان
- سود بانکی دریافت شده
- وجه دریافتی ناشی از جبران خسارت
- انتقال وجه بین حسابهای یک شخص
- انتقال وجه بین حسابهای شرکا در مشاغل
- تراکنش بانکی مربوط به اعضای هیئتمدیره و سهامداران اشخاص حقوقی
- تنخواه واریزی به حساب اشخاص
- مبالغ دریافتی و پرداختی اشخاص بهعنوان واسطه با توجه به نوع کسبوکار اشخاص حقیقی
- گردش مالی حاصل از گردش بانکی منابع درآمدی، حقوق، دستمزد و اجاره
مقاله پیشنهادی: معرفی بهترین درگاههای پرداخت واسط
در آخر هدف از دریافت مالیات چیست؟
در این مقاله با مفهوم و نحوه پرداخت مالیات بر گردش حساب و مالیات بر تراکنشهای بانکی آشنا شدید. باید بدانید که دولت با ایجاد سخت گیری در زمینه مالیات تراکنش بانکی سعی در کنترل بازار، تنظیم مالیات، افزایش درآمد برای تأمین بودجه و تغییر قیمتها به منظور کنترل عرضه و تقاضا دارد.
مالیاتهای دریافتی توسط دولت در مصارف مختلفی مثل حمل و نقل عمومی، امنیت عمومی، آموزش، نظامی، فعالیتهای اقتصادی و... خرج میشود. در آخر اگر جزو مشاغل پردرآمد مشمول مالیات هستید، هرچه سریعتر پرونده مالیاتی خودتان را تشکیل و برای ارسال اظهارنامه آماده باشید.
اگر سؤال یا نظری در خصوص مالیات بر گردش حساب یا تراکنش بانکی در سال 1403 دارید، در بخش دیدگاهها منتظر شما هستیم.
سؤالات متداول
- مالیات تراکنش بانکی چیست؟
مالیات بر گردش حساب یا مالیات تراکنش بانکی، مبلغ پولی است که از حساب اشخاص حقیقی و حقوقی در ازای درآمد بالاتر از سقف تعیین شده دولت، دریافت میشود. البته همه تراکنشهای بانکی مشمول مالیات نخواهند شد. در این مقاله تراکنشهای مشمول مالیات و غیر مشمول را توضیح دادهایم.
- چه حسابهایی شامل مالیات میشود؟
حساب افرادی که فعالیتهای درآمدی و تجاری دارند در دسته حسابهای مشمول مالیات قرار میگیرد. این افراد باید تراکنشها و فعالیتهای بانکی خود را در قالب اظهارنامه مالیاتی (حقیقی یا حقوقی) ارسال کنند.
- مالیات بر گردش حساب چطور محاسبه میشود؟
مالیات تراکنش بانکی بر اساس نوع تراکنش و درآمد افراد محاسبه میشود. در صورتی که جزو مشاغل مشمول مالیات باشید، در سال 1403 بین 15٪ تا 25٪ از درآمدتان به عنوان مالیات دریافت میشود.
- سقف تراکنش بانکی یا گردش حساب برای مشمولان مالیات چقدر است؟
سقف تراکنش بانکی و گردش حساب اشخاص حقیقی بازنشسته تا 2 میلیارد تومان، مستمری بگیر تا 1 میلیارد تومان و افراد بیکار تا 500 میلیون تومان است. در صورت تجاوز از این سقف باید مدارک و مستندات لازم را به بانک ارائه دهید.
- آیا تمام افراد، مشمول مالیات تراکنش بانکی هستند؟
خیر تنها تراکنشهایی با ماهیت درآمدزایی و تحت شرایط خاص مشمول پرداخت مالیات سالیانه هستند.