مارکت پلیس به جایی گفته میشود که فروشندهها محصولات متنوع خودشان را برای فروش میگذارند. با این کار انتخاب محصول برای کاربران خیلی راحتتر است؛ چرا؟ چون میتوانند از یک سایت تمام خریدهای ماهانه خودشان را انجام دهند؛ حالا این خرید میتواند لوازم بهداشتی باشد یا اصلاً خرید لاک یا یک وسیله برقی.
یکجورهایی شبیه دیجی کالا که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را دارد. البته کمی اغراق کردیم، اما بههرحال هر چیزی که فکرش را بکنید در مارکت پلیس وجود دارد. بازار مارکت پلیس در سالهای اخیر رشد زیادی داشت، اما بعد از شیوع ویروس کرونا، روند رشدش سرعت گرفت و توانست سهم عمده بازار را از آن خودش کند.
گرچه بهخاطر تحریمها و شرایط ایران، امکان فعالیت فروشندهها در بهترین مارکت پلیس های لجستیک دنیا وجود ندارد؛ اما بههرحال بد نیست که بزرگترین مارکت پلیسهای جهان را بشناسیم. در ادامه با پرتال همراه باشید تا علاوه بر مارکت پلیس های خارجی، بهترین مارکت پلیس های ایرانی را هم معرفی کنیم.
مارکت پلیس چیست؟
مارکت پلیس به فروشگاهی گفته میشود که بهعنوان واسطه امکان فروش کالا و خدمات را به فروشنده و خریدار فراهم میکند. حالا منبع درآمد خود سایت از کجاست؟ درصدی از مبلغ فروش هر کالا که از طریق سایت انجام میشود، به سایت مارکت پلیس تعلق میگیرد.
در مارکت پلیس ها میلیونها محصول متنوع از طرف فروشندگان مختلف به فروش میرسد. در همین دیجی کالای خودمان که فقط در ایران فعالیت میکند، بیش از 9.7 میلیون تنوع کالایی و 308 هزار فروشنده مختلف وجود دارد. حالا فکرش را بکنید که مارکت پلیس های خارجی چقدر فروش دارند؟
انواع مارکت پلیسها
- مارکت پلیس عمودی: مارکت پلیسی که فقط روی فروش یک نوع محصول اما با فروشندگان مختلف تمرکز دارد. مثلاً سایتی که فقط کتاب میفروشد.
- مارکت پلیس افقی: مارکت پلیسی که فقط محصولات یک دسته بندی خاص را میفروشد. مثلاً فقط محصولات الکترونیکی دارد.
- مارکت پلیس جهانی: دقیقاً مشابه آمازون که هر نوع محصول با هر نوع دسته بندی دارد.
چقدر در مورد بازار جهانی تجارت الکترونیک اطلاعات دارید؟ برای اینکه بیشتر با کسبوکارهای B2B، B2C و C2B آشنا شوید، مقاله “تجارت الکترونیک چیست؟ چطور از آن پول در بیاوریم؟” پرتال را مطالعه کنید.
بهترین مارکت پلیسهای جهان
اگر تا چند سال پیش به کسی میگفتید که قرار است در آینده نزدیک هر چیزی که نیاز دارد را با چند کلیک و از آن سر دنیا بخرد، قطعاً حرفتان را باور نمیکرد. اما الان میبینیم که بازار تجارت الکترونیک جهانی بسیار گسترده شده و فروشگاههای آنلاین بزرگ و کوچک زیادی در همه کشورها راه افتاده است.
اما موضوع امروز ما غولهای بزرگ تجارت الکترونیکی است. غولهایی که فقط محدود به یک کشور نیستند و فروشندگان و خریداران زیادی در سراسر جهان دارند.
1- آمازون (Amazon)
بزرگترین بازار تجارت الکترونیک جهانی و بزرگترین مارکت پلیس جهان شرکت آمازون است. شرکتی در ایالت متحده که در بیش از 100 کشور فعالیت میکند. جف بزوس (Jeff Bezos) سومین مرد ثروتمند جهان را که میشناسید؟ مردی با بیش از 155 میلیارد دلار ثروت که از قضا مالک شرکت آمازون هم هست.
حالا داستان آمازون از کجا شروع شد؟ جف بزوس در سال 1994 در ایالت واشنگتن، آمازون را تأسیس کرد؛ البته شبیه خیلی از شرکتهای غول دنیا، کار خودش را در یک گاراژ شروع کرد و آن اوایل فقط کتاب میفروخت.
اما با گذر زمان، این شرکت کوچک به یکی از غولهای بازار تجارت الکترونیک جهانی تبدیل شد و فقط در هر ثانیه 16.3 میلیون دلار محصول میفروشد. عدد قابلتوجهی است نه؟ بیش از 600 میلیون محصول متفاوت و 2 میلیون فروشنده در آمازون وجود دارد.
2- ای بی (eBay)
eBay بعد از آمازون دومین مارکت پلیس بزرگ ایالت متحده است. اما آیا میدانستید که مالک ای بی یک مرد ایرانی - فرانسوی به نام پیر مراد امیدیار است؟ eBay از سال 1995 فعالیت جهانی خودش را آغاز کرد و هم اکنون در 190 بازار دنیا فعالیت میکند.
مارکت پلیس eBay در ابتدا به صورت فروش محصول از مشتری به مشتری و بعد از فروشنده به مشتری فعالیت کرد. در حال حاضر هم 138 میلیون کاربر فعال، بیش از 18 میلیون فروشنده و 1.7 میلیارد محصول دارد.
چیزی که باعث محبوبیت ای بی در بین دیگر مارکت پلیس های جهان شده، حق کمیسیون کمتر (بین 10٪ تا 15٪ از کل ارزش فروش) آن است.
3- اتسی (Etsy)
یکی از مارکت پلیس های ایالت متحده که یکجورهایی متفاوتتر از بقیه عمل میکند، اتسی است. حالا متفاوت از چه نظر؟ Etsy در اصل پلتفرم مارکت پلیسی برای فروش کالاهای دستساز، سفارشی و عتیقهجات است.
رابرت کالین (Rob Kalin)، کریس ماگوری (Chris Maguire) و هیچ شایک (Haim Schoppik) در سال 2005 تصمیم گرفتند که سایت Etsy را راه اندازی کنند. مارکت پلیسی که اتفاقاً خوب ظاهر شده و توانسته 7.5 میلیون فروشنده فعال و نزدیک به 96 میلیون خریدار را از آن خودش کند.
4- علی بابا (Ali Baba)
غول چینی نامآشنای این لیست، مارکت پلیس علی بابا است. بزرگترین مارکت پلیس لجستیک آسیا که توانسته سهم ۸۰٪ از بازارهای چین را به خودش اختصاص دهد. Alibaba.com در سال 1999 توسط جک ما (Jack Ma) تاجر، بازرگان و سرمایهگذار چینی تأسیس شد.
عملکرد سایت علی بابا شبیه دیگر سایتهای Marketplace، اتصال فروشندگان عمده و خردهفروشان به مشتریان است. فروش خالص این گروه در سال 2021، در بین 100 میلیون محصول نزدیک به 764 میلیارد دلار بود.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مارکت پلیس آنلاین علی اکسپرس (AliExpress) هم تحت مالکیت علی بابا است. با این تفاوت که معمولاً مشتریان خارج از چین بهخصوص روسیه را مورد هدف قرار میدهد.
5- راکوتن (Rakuten)
راکوتن مارکت پلیس مطرح و معتبر دیگر آسیایی است که در سال 1997 توسط هیروشی میکیتانی (Hiroshi Mikitani) تأسیس شد. مارکت پلیس ژاپنی که اتفاقاً به آمازون ژاپن هم مشهور است. Rakuten نزدیک به 70 سرویس مختلف در 30 کشور جهان ارائه میدهد.
اما سهم عمده بازار راکوتن از آن مردمان ژاپن است. نزدیک به ۸۰٪ مردم ژاپن از راکوتن خرید میکنند. این مارکت پلیس لجستیک بیش از 1.7 میلیون نفر مشتری فعال دارد.
6- فلیپ کارت (Flipkart)
چین، ژاپن، ایالت متحده و حالا نوبت هند است که از بزرگترین مارکت پلیس لجستیک خودش رونمایی کند. ساچین بنسل (Sachin Bansal) و بینی بنسل (Binny Bansal) دو مؤسس شرکت Flipkart هستند که در سال 2007 استارت کار خودشان را زدند.
زمانی که این دو نفر در شرکت آمازون کار میکردند، این جرقه در ذهنشان زده شد که سایتی مشابه آمازون در هند بسازند. شروع کارشان هم همانند آمازون از یک کتابفروشی آنلاین آغاز شد. بعد کمکم به یکی از بازارهای تجارت الکترونیک جهانی بزرگ تبدیل شدند.
فلیپ کارت در حال حاضر دارای 150 میلیون محصول در 80 دسته بندی مختلف است. درآمد این شرکت در سال 2021 نزدیک به 4.6 میلیارد دلار بوده و بیش از 4.2 میلیون فروشنده دارد.
7- والمارت (Walmart)
سایت Walmart در سال 2000 توسط خانواده والتون و شخص سام والتون (Sam Walton) تأسیس شد. بزرگترین خردهفروش جهان بعد از آمازون که بیش از 150 هزار فروشنده دارد. اگر نگاهی به آمار فروش این سایت در سال 2021 بیندازیم، نزدیک به 559 میلیارد دلار فقط در یک سال اخیر خودش درآمد داشته است.
بازاری که روزبهروز در حال رونقگرفتن است و چیزی از رقبای خودش کم ندارد. باوجوداینکه والمارت در ایالت متحده تأسیس شده، اما 5٪ فروشندگان این مارکت پلیس در سراسر جهان مستقر هستند. نزدیک به 160 میلیون محصول مختلف در والمارت وجود دارد.
البته بد نیست بدانید که والمارت آن اوایل به صورت فروشگاه زنجیرهای فعالیت میکرد و بعد تصمیم گرفت که مارکت پلیس آنلاینی با نام Walmart راه اندازی کند.
8- سی دیسکانت (Cdiscount)
خب حالا نوبت به معرفی یکی از بزرگترین مارکت پلیسهای اروپا یعنی Cdiscount رسیده است. غول تجارت الکترونیک فرانسوی که توسط برادران چارلی یعنی کریستف (Christophe Charle)، نیکلاس (Nicolas Charle) و هروه (Hervé Charle) تأسیس شد.
برادران چارلی در سال 1998 فقط CD و DVD میفروختند؛ اما از سال 2001 به بعد فعالیت خودشان را گستردهتر کردند. بازار تجارت الکترونیکی که الان بیش از 40 میلیون محصول متنوع و 13 هزار فروشنده از 70 کشور مختلف دارد. سایتی که میانگین گردش مالی سالیانه آن به 1.6 میلیارد یورو رسیده و با غولهای بزرگ این حوزه مثل آمازون و eBay هم رقابت میکند.
9- مارکت پلیس لازادا (Lazada)
در سال 2012 مارکت پلیسی در جنوب شرقی آسیا با نام لازادا توسط ماکسیمیلیان بیتنر (Maximilian Bittner) تأسیس شد. در اصل این شرکت از حضور ضعیف آمازون در منطقه استفاده و تلاش کرد بازار جنوب شرقی آسیا را دست بگیرد.
گروه لازادا در 6 کشور اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام حضور دارد. این شرکت 155 هزار فروشنده و 3 هزار برند مختلف دارد که به 560 میلیون مصرف کننده در منطقه خدمات میدهد. البته لازادا در سال 2016 پرچمدار منطقهای علی بابا شده است. بعد از سرمایهگذاری چند صد میلیوندلاری علی بابا روی لازادا، این مارکت پلیس با بهترین زیرساختهای علی بابا مورد حمایت قرار گرفته است.
10- مارکت پلیس NFT OpenSea
با NFT که آشنایی دارید؟ اگر نمیدانید NFT چیست، حتما مقاله NFT چیست و چطور از آن کسب درآمد کنیم؟ را مطالعه کنید. دارایی دیجیتالی که فقط یک نسخه ناهمتا دارد و در بازار آنلاین خریدوفروش میشود. دقیقاً شبیه به یک عکس خاص که فقط در فضای دیجیتال قابلارائه است. حالا با گسترش بازار NFT در جهان، مارکت پلیسهای زیادی هم روی کار آمدند.
OpenSea بزرگترین مارکت پلیس NFT جهان مبتنی بر شبکه بلاکچین اتریوم است. فضایی امن برای معامله آثار دیجیتالی که نزدیک به ۶۰۰,۰۰۰ کاربر فعال دارد. درست است که این مارکت پلیس کاربران خاص خودش را دارد، اما به نظرمان جایش در لیست بهترین مارکت پلیس های جهان خالی بود. کسی چه میداند شاید تا چند سال آینده جزو محبوبترین بازارهای تجارت الکترونیکی جهان شد.
دیگر مارکت پلیس های NFT محبوب در جهان:
- Rarible
- Nifty Gateway
- Foundation
- NBA Top Shot
دیگر سایتهای مارکت پلیس مطرح دنیا:
- بلیبلی (Blibli)
- فراگو (Fruggo)
- زالاندو (Zalando)
- شاپی (Shopee)
- مراکادو لیبر (Mercado Libre)
معرفی مارکت پلیس های ایران
بخش زیادی از مردم جامعه، تجربه خرید از سرویسهای آنلاین دیجی کالا را دارند. اما در سالهای اخیر مارکت پلیس های ایرانی دیگری هم اضافه شدند و توانستند سهمی در این بازار آنلاین داشته باشند.
خوبی این مارکت پلیسها این است که حتی کسبوکارهای خانگی هم میتوانند بدون داشتن مغازه فیزیکی، کالای خودشان را در فروشگاهی آنلاین عرضه کنند و درآمد میلیونی داشته باشند. مارکت پلیس های خارجی را که بالاتر توضیح دادم، پس بیایید به سراغ بازارهای تجارت الکترونیک ایرانی برویم.
1- مارکت پلیس ایرانی دیجی کالا (Digikala)
مثل همه بازارهای تجارت الکترونیک دنیا، دیجی کالا هم داستانی برای گفتن دارد. داستان بزرگترین مارکت پلیس ایرانی از آنجایی شروع شد که دو برادر با نام حمید و سعید محمدی در سال 1383 به فکر ساخت سایت فروش اینترنتی کالای دیجیتال افتادند.
دیجی کالا آن اوایل فقط دوربین عکاسی و موبایل میفروخت؛ اما کمکم با استقبال مردم روبرو شد و تصمیم گرفت علاوه بر خودش، بستری برای فروش محصول دیگر فروشندگان باشد. طبق آمار سال 1401، بیش از 9.7 میلیون تنوع کالایی و 308 هزار فروشنده از سراسر ایران در دیجی کالا وجود دارد.
همین حالا فروشنده دیجی کالا شوید؛ برای اینکه با شرایط فروش کالا در دیجی کالا بیشتر آشنا شوید، به مقاله “چطور فروشنده دیجی کالا شویم؟” مراجعه کنید.
2- باسلام
یک بازارچه روزانه کوچک را تصور کنید، با سلام دقیقاً همان بازارچه ذهنی شما است؛ با این تفاوت که در بستر اینترنت ساخته شده و امکان فروش محصولات توسط فروشندگان کوچک و خردهفروشان را فراهم میکند.
در باسلام همانند دیوار میتوانید با فروشندگان گفتگو کنید و محصولات دلخواهتان را با ضمانت پس از فروش سفارش دهید. محمدرضا آقایا در سال 1397 استارتآپ باسلام را راه اندازی کرد. تمرکز اصلی محصولات باسلام، کالاهای غیر کارخانهای است. بااینحال با گسترده شدن این پلتفرم، دستهبندیهای متنوعی در سایت به چشم میخورد.
3- ایسام (esam.ir)
مارکت پلیس ایسام در سال 1387 توسط سام مدن پور تأسیس و از سال 1390 روانه بازار شد. در ایسام نهتنها کالای نو، بلکه کالای دستدوم و مزایدهای هم به فروش میرسد. بیش از 2800 گروه کالایی مختلف و 1.3 میلیون فروشنده در این پلتفرم فعالیت میکنند.
هدف از راه اندازی مارکت پلیس ایسام، ساخت سایتی مشابه eBay بود که امکان فروش کالا توسط کسبوکارهای کوچک و بزرگ را فراهم کند. نکته جالب و متمایز ایسام نسبت به دیگر مارکت پلیس های ایرانی، امکان برگزاری مزایده است.
یعنی فروشنده قیمت پایه برای محصول در نظر میگیرد و هر خریداری که بیشترین قیمت را پیشنهاد دهد، کالا برای او خواهد بود.
4- ایمالز
ایمالز در اصل یک جستجوگر کالا و فروشگاه اینترنتی است که علی واثقی در سال 1391 آن را افتتاح کرد. این پلتفرم بهنوعی فروشندگان و خریداران را به هم متصل میکند تا فرایند خرید راحتتر انجام شود.
اگر سری به این سایت زده باشید، میدانید که امکان خرید کالا از طریق خود ایمالز وجود ندارد. برای مثال شما با جستجوی گوشی آیفون ۱۳ پرومکس لیستی از فروشندگان و قیمتهای مختلف را مشاهده میکنید. اینجاست که با کلیک روی فروشنده دلخواهتان به وب سایت فروشنده هدایت میشوید تا فرآیند خرید را تکمیل کنید.
5- ترب
ترب هم مانند ایمالز یک موتور جستجوی خرید آنلاین است که از سال 1393 راه اندازی شد. سایتی که میلیونها محصول و بیش از 14 هزار فروشگاه مختلف را درون خودش دارد. اگر بخواهید کالاهای مورد نیازتان را با قیمت پایین بخرید، قطعاً ترب و ایمالز دو انتخاب مناسب هستند.
6- تیمچه
امیر حق رنجبر مدیرعامل لندو در سال 1399 مارکت پلیس تیمچه را افتتاح کرد. مارکت پلیسی که در ابتدا با شعار «ارسال رایگان حتی یک خودکار!» فعالیت خودش را آغاز کرد. تیمچه چیزی در حدود ۳۰ هزار تنوع کالایی دارد و امکان خرید اقساطی را برای کاربران فراهم کرده است.
بازارچه آنلاین تیمچه توانسته با ارسال رایگان، ضمانت کالا، خرید اقساطی، و تضمین اصالت کالا خیلی سریع جای خودش را در بازار پیدا کند.
7- دیوار
حسام آرمندهی در 21 تیرماه سال 1391 سایت دیوار را به هدف خرید و فروش بدون واسطه افتتاح کرد. دیوار و شیپور در دسته مارکت پلیسهای کاربردی قرار دارند که حتی میتوانید برای فروش یک میز دسته دوم هم فروشنده شوید.
بهازای هر آگهی مبلغی پول پرداخت میکنید و خودتان با مشتریان ارتباط برقرار میکنید. از آگهی خرید خانه گرفته تا خرید ظرف و ظروف قدیمی در دیوار پیدا میشود. با دیوار میتوانید کالاهای دست دوم و نو خودتان را بدون واسطه بفروشید.
سخن پایانی
همانطور که مطالعه کردید، روزبهروز به تعداد کاربران فعال مارکت پلیس افزوده میشود و خیلی زود توانسته جای خودش را در کشورهای مختلف باز کند. این روزها فروشندگان بهخوبی میدانند برای اینکه چنین بازار گستردهای را از دست ندهند، باید فروشگاهی در مارکت پلیس ها داشته باشند.
حتی فروشگاه ساز پرتال در بخش برنامههای جانبی خودش، امکان اتصال مستقیم سایت به ترب و ایمالز را دارد. با این کار آمار فروش صاحبان فروشگاه اینترنتی بهشدت بالا میرود و میتوانند شانس خودشان را برای دیدهشدن بالا ببرند. نظر شما در مورد مارکت پلیس های ایرانی چیست؟
اگر تابهحال با سیستم فروشگاه ساز کار نکردید، همین حالا شماره تماس خودتان را در پرتال وارد کنید، سایت خودتان را با 7 روز تست رایگان بسازید و در کمتر از 5 دقیقه فروشگاهتان را تحویل بگیرید.
سؤالات متداول
مارکت پلیس چیست؟
مارکت پلیس به پلتفرمی گفته میشود که فروشنده و خریدار را به هم متصل میکند. این سایت درصدی از مبلغ فروش هر فروشنده را بهعنوان حق کمیسیون دریافت میکند.
مارکت پلیس چه مزایایی برای خریداران دارد؟
خریداران در مارکت پلیس میتوانند کالاهای مختلف را باهم مقایسه کنند، در لحظه قیمت محصول را در فروشگاههای مختلف بررسی کنند و نظرات مشتریان را در مورد کالا و فروشنده مطالعه کنند. با این کار امکان خرید کالا با قیمت ارزان برایشان فراهم میشود.
بهترین مارکت پلیس های خارجی کداماند؟
مارکت پلیسهایی مثل آمازون، eBay، علی بابا، راکوتن، والمارت، فلیپ کارت و شاپی از جمله بهترین مارکت پلیس های خارجی هستند.
مارکت پلیس های ایرانی کداماند؟
دیجی کالا، باسلام، ایمالز، ترب، زنبیل، دیوار و ایسام از جمله مارکت پلیسهای ایرانی هستند.