مواجه شدن با این خطا، میتواند تأثیر منفی قابل توجهی را روی مخاطبان سایت شما بگذارد. همچنین این خطا میتواند روی بهینهسازی و سئوی سایت شما نیز اثر منفی بگذارد که در نهایت منجر به افت رتبه سایت در گوگل میشود. پس بدانید که آشنایی با این خطا و راههای درست کردن آن، از اوجب واجبات در نگهداری از سایت به شمار میرود.
خوشبختانه راههای مختلفی برای بهبود سئو سایت و مشکلات مربوط به این خطا وجود دارد. در این مقاله ابتدا توضیح کاملی درباره چیستی و چرایی error 404 به شما میدهیم، سپس راههای رفع این مشکل و طراحی یک صفحه ۴۰۴ اختصاصی را بررسی میکنیم. پس با ما در ادامه همراه باشید.
خطای ۴۰۴ (404 HTTP) چیست؟
گاهی روی یک لینک کلیک میکنید و میخواهید وارد یک صفحه اینترنتی شوید، اما به جای دیدن محتوای صفحه مورد نظر، با یک خطا با مضمون اینکه صفحه مورد نظر «یافت نشد» مواجه میشوید. در این حالت اصطلاحاً با خطای صفحه ۴۰۴ مواجه شدهاید.
خطای ۴۰۴ یک کد استاندارد خطای HTTP است که از طرف سرور سایت، به مرورگر کاربری که قصد ورود به آن آدرس اینترنتی را داشته ارسال میشود. به زبان سادهتر این پیام به کاربر میگوید صفحهای که میخواهید وارد آن شوید، وجود خارجی ندارد.
چه زمانی با صفحه ۴۰۴ مواجه میشویم؟
اصلیترین دلیل برای نمایش مشکل ۴۰۴، این است که محتوای صفحه حذف، یا به صفحه دیگری انتقال داده شده است. البته دلایل دیگری نیز میتواند منجر به نمایش خطای 404 در صفحه شود. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آدرس اینترنتی (URL) اشتباه نوشته شده باشد.
- سرور سایت قطع یا از کار افتاده باشد.
- دامنه وارد شده از کار افتاده باشد.
- لینکهای شکسته سایت اصلاح نشده باشد.
- مشکلات DNS سایت منجر به خطای 404 در صفحات شده باشد.
ارور ۴۰۴ چه تاثیری روی سئوی سایت دارد؟
اگر سایت شما صفحات ۴۰۴ زیادی داشته باشد، تأثیر منفی روی اعتبار سایت شما پیش موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ دارد. در واقع زمانی که خزندههای موتورهای جستجو با ارورهای ۴۰۴ زیادی برخورد میکنند، به این نتیجه میرسند که سایت شما به خوبی نگهداری نشده است و اعتبار بالایی را به آن اختصاص نمیدهند.
از طرف دیگر خزندههای گوگل مجبورند زمان و انرژی زیادی را صرف شناسایی صفحات بی ارزش هدر دهند. همچنین، امکان دارد سرعت ایندکس صفحات شما هم کاهش پیدا کند. چرا که خزندههای گوگل در زمان کرال صفحه با خطاهای زیادی یا به اصطلاح بن بست روبرو میشوند. در نتیجه شناسایی صفحه جدید سایت کار دشواری خواهد بود.
از این نتیجه گیری میشود فهمید که وجود بیش از حد لینکهای مرده در نهایت باعث افت رتبه سایت شما در موتور جستجوی گوگل میشوند. این کاهش رتبه منجر به کاهش بازدید از سایت شما میشود و آمار سایت به حد قابل توجهی پایین میآید، پس سعی کنید همیشه حواستان به خطاهای ۴۰۴ باشد. حالا متوجه شدید که چطور صفحات 404 میتواند به سئو سایت آسیب بزند؟
از طرف دیگر، زمانی که یک کاربر میخواهد وارد سایت شما شود و با صفحه ۴۰۴ برخورد میکند، اعتماد خودش را به کسب و کار شما از دست میدهد. به زبان سادهتر وقتی کاربر همواره با صفحات خالی و مشکلدار روبهرو میشود، پیش خودش فکر میکند که شما ارزشی برای سایت و محتوای خود قائل نیستید، پس بهتر است جای دیگری در اینترنت به دنبال محتوای مورد نظر خود برود!
در همین زمان میزان Bounce Rate یا همان نرخ فرار صفحات سایت شما افزایش پیدا میکند. رتبه صفحات شما در نتایج SERP با افت روبرو میشود. صفحات سایت شما کم کم از نظر موتورهای جستجوگر بی ارزش دیده میشود. در نهایت میزان ورودی سایت با کاهش روبرو شده و همه زحمات شما برای بهینه سازی سایت به هدر میرود.
با ایجاد صفحات 404 و عدم رفع خطاهای صفحات داخلی سایت، سئو منفی انجام میدهید. با این کار در اصل به سایتهای رقیب اجازه میدهید خیلی زود جای شما را در نتایج جستجو بگیرند و کاربران خودتان را از دست میدهید. این موضوع برای سایتهای فروشگاهی یک کابوس وحشتناک است.
روشهای رفع Error 404 not found
وجود صفحات ۴۰۴ در سایت شما، به عنوان یکی از مشکلات اساسی و اصلی سایت شناخته میشوند. وجود این صفحات باعث میشود که مخاطبین سایت شما محتوایی که دنبالش هستند را پیدا نکنند؛ هرچند که وجود صفحه ۴۰۴ لزوماً به این معنی نباشد که آن محتوا در سایت شما وجود ندارد. اما با دیدن صفحه 404 احساس شکست نکنید! این موضوع میتواند موقتی و قابل حل باشد.
اصلیترین راه برای عدم نمایش این ارور به مخاطبان و رساندن آنها به محتوایی که دنبالش هستند این است که کاربر را به جای درستی انتقال دهید. اما دقیقاً چطور میتوان مشکل مربوط به خطای ۴۰۴ را رفع کرد؟ راههای رفع خطاهای سایت مربوط به ارور 404 به این صورت است:
- رفرش کردن: گاهی اوقات ارور ۴۰۴ به علت مشکلات لحظهای در لود شدن صفحه رخ میدهد. به همین دلیل با رفرش کردن صفحه دیگر ارور ۴۰۴ نمایش داده نمیشود. (در صورت نیاز یک بار مرورگر را ببندید و دوباره باز کنید).
- به روزرسانی و اصلاح URLها: همانطور که گفتیم یکی از دلایل برخورد با صفحه ۴۰۴، نوشتن آدرس اینترنتی اشتباه است. به همین دلیل حتماً URL نوشته شده را چک کنید که دقیقاً درست نوشته شده باشد.
- طولانی بودن آدرس: سعی کنید آدرس صفحات را کوتاه کنید. Url طولانی یا غیر مرتبط، باعث میشود که کاربران آن را اشتباه وارد کنند و فقط از طریق موتور جستجو به آن صفحه دسترسی داشته باشند. همچنین سطح صفحات خود را کم کنید. مثلاً اگر صفحه با آدرس portal.ir/a/b/c/url ایجاد کردهاید، آن را اگر میتوانید ترجیحاً به portal.ir/url تبدیل کنید.
- پاک کردن کش (Cache) یا کوکی: اگر یک دستگاه نمیتواند وارد یک صفحه شود و ارور ۴۰۴ میگیرد، اما دستگاههای دیگر میتوانند وارد آن صفحه شوند، دستگاه اول باید کش مرورگر خود را پاک کند.
- ریدایرکت 301: اگر صفحه ای از سایت حذف شده یا URL آن تغییر کرده، از ریدایرکت 301 برای انتقال صفحه استفاده کنید.
- بررسی تنظیمات DNS: زمانی که رکورد دامنه شما روی یک سرور یا IP اشتباه تنظیم شده باشد، باید تنظیمات dns را تغییر دهید تا خطاهای 404 صفحه از بین برود.
- بررسی مشکلات سرور: گاهی اوقات بررسی و رفع خطاهای سرور باعث از بین رفتن صفحات 404 سایت میشود. به همین خاطر حتماً با پشتیبانی سرویس میزبانی سایت تماس بگیرید.
- رفع لینکهای شکسته: لیست لینکهای شکسته سایت را پیدا کنید. از ریدایرکت 301 برای انتقال آدرس صفحه به صفحه دیگر و برای حذف دائمی صفحه از ریدایرکت 410 استفاده کنید.
- به روزرسانی فایل htaccess.: اگر سایت وردپرسی دارید به بخش Setting و سپس Permalink بروید. بدون هیچ تغییری در صفحه گزینه Save Changes را بزنید تا تنظیمات شما به روزرسانی شود. (در صورتی که مشکل رفع نشد باید به صورت دستی فایل htaccess. را از پنل هاست تغییر دهید).
برای رفع خطاهای 404 سایت میتوانید از مستندات گوگل استفاده کنید.
روشهای جلوگیری از خطای 404 در سایت
اگر همین حالا یک لیست بلند بالا از صفحات شکسته یا همان 404 دارید، اصلاً جای نگرانی نیست. به ترتیب صفحات مشکل دار و لینکهای شکسته سایت را اصلاح کنید. باید بدانید که هیچوقت برای نجات سایت دیر نیست.
اما باید ببینیم که بعد از رفع خطاهای سایت، چطور میتوانیم از ایجاد خطای 404 در سایت جلوگیری کنیم؟
1- بررسی منظم سایت با ابزارهای مانیتورینگ: منظورمان از ابزارهای مانیتورینگ همان ابزارهایی است که با یک کلیک یا به صورت خودکار سایت شما را از نظر سئو مشکلات احتمالی بررسی میکنند. به عنوان مثال زمانی که سایت خودتان را به سرچ کنسول متصل کرده باشید، در زمان پیدا شدن خطاهای مختلف مثل صفحات 404 در پنل شما پیغام اخطار نمایش داده میشود. در این صورت میتوانید بلافاصله بعد از پیدا شدن خطای جدید، آن را رفع کنید.
2- تنظیم صفحات سفارشی 404: دومین راه حل در خصوص صفحات 404، ایجاد صفحه اختصاصی برای این نوع ارور است. با ساخت صفحه 404 سفارشی میتوانید لینک صفحه اصلی یا دیگر صفحات سایت را به کاربر نمایش دهید.
3- ریدایرکت صفحه بعد از تغییر آدرس اینترنتی: بلافاصله بعد از تغییر آدرس اینترنتی صفحه حتماً آن را به آدرس جدید ریدایرکت کنید. اگر هم میخواهید به صورت دائمی صفحه را حذف کنید حتماً از ریدایرکت 410 استفاده کنید.
چه راههایی برای شناسایی ارور ۴۰۴ داریم؟
یکی از مهمترین کارهایی که ادمین هر سایت باید برای نگهداری بهتر از سایت خود انجام دهد، یافتن صفحات با ارور ۴۰۴ است. البته این خطا همیشه مربوط به صفحات داخلی وب سایت نیست. ممکن است شما جایی در سایت خود به یک وب سایت خارجی لینک داده باشید و آن لینک منقضی شده باشد. در این بخش پنج ابزار رایگان برای پیدا کردن همه لینکهای شکسته و ارورهای ۴۰۴ را به شما معرفی کردهایم که با آنها میتوانید صفحات مشکلدار مربوط به سایت خود را به راحتی پیدا کنید:
سرچ کنسول گوگل
سرچ کنسول (که در گذشته با نام گوگل وبمستر تولز شناخته میشد) یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت و رصد آمار برای هر سایتی است. اگر سایت خود را به گوگل سرچ کنسول وصل کردهاید، میتوانید از آن برای یافتن صفحههای ۴۰۴ استفاده کنید. همه ارورهای ۴۰۴ که توسط خزندههای گوگل در سایت شما شناسایی شدهاند، در این ابزار نمایش داده میشوند. همچنین میتوانید به این ابزار بگویید که خطاهای موجود در فایل robots.txt را نیز پیدا کند. در واقع هر زمان که بخواهید، سرچ کنسول سایت شما را میگردد یا اصطلاحا آن را کراول (Crawl) میکند.
سایت dead link checker
یکی از سریعترین و سادهترین راههای پیدا کردن لینکهای شکسته در سایت، استفاده از ابزار Dead Link Checker است. با استفاده از این ابزار میتوانید به سادگی آدرس سایتی که میخواهید را در آن قرار دهید تا خود آن صفحه یا کل سایت را برای شما بررسی کند. در نهایت هم این سایت لیستی از خطاهای یافت شده را با نمایش نوع خطا و آدرس اینترنتی آن به شما نمایش میدهد.
نرم افزار Screaming Frog
سومین ابزاری که در این بخش معرفی میکنیم نیز ابزار Screaming Frog است. این نرم افزار به عنوان یکی از محبوبترین ابزارهای سئو شناخته میشود که متخصصان زیادی از آن استفاده میکنند. در این نرم افزار میتوانید آدرس وب سایت مدنظر خود را وارد کنید تا گزارش جامعی از تمام لینکهای سایت شما ارائه دهد. شما میتوانید با فیلتر کردن ارورهای 4xx، صفحات مشکلدار ۴۰۴ خارجی و داخلی سایت خود را به راحتی پیدا کنید.
وب سایت MOZ
یکی از ابزارهای کاربردی برای پیدا کردن لینکهای شکسته و خطاهای سایت، MOZ است. این سایت ابزارهای مختلفی برای بهینه سازی و سئو دارد. اما برای استفاده از خدمات ویژه و پیشرفته MOZ باید اشتراک سالیانه آن را تهیه کنید.
در این صورت میتوانید از MOZ برای پیدا کردن صفحات 404 و دیگر خطاهای سایت استفاده کنید. از طرف دیگر از این ابزار میتوانید برای پیدا کردن کلمات کلیدی مهم سایت استفاده کنید.
وب سایت Ahrefs
اگر اکانت پریمیوم Ahrefs را داشته باشید میتوانید از این ابزار برای پیدا کردن لینکهای شکسته سایت استفاده کنید. از طرف دیگر میتوانید تمام ریدایرکتهای صفحات سایت و دیگر خطاهای سایت خودتان از دید Ahrefs را پیدا کنید.
روشهای ساخت صفحه ۴۰۴ اختصاصی
بعضی از سیستمهای مدیریت محتوا مثل پرتال و وردپرس زمانی که محتوای یک URL یافت نمیشود، به صورت اتوماتیک یک صفحه سفارشی برای خطای ۴۰۴ میسازند. صفحه اختصاصی ۴۰۴ در این برنامهها یک صفحه ارور ساده هستند، اما بیشتر آنها را میتوان شخصیسازی هم کرد.
ایجاد صفحه ۴۰۴ اختصاصی در پرتال
اگر صاحب یک سایت فروشگاهی در پرتال باشید، نیازی نیست نگران طراحی صفحه ۴۰۴ سایت خود باشید. یک صفحه اختصاصی ۴۰۴ برای شما طراحی شده است و نیازی به طراحی صفحه ندارید. همچنین با استفاده از پرتال میتوانید صفحات ۴۰۴ خود را به راحتی به آدرس درستی ریدایرکت کنید. اگر هم بخواهید تغییراتی را در صفحه «یافت نشد» خود در پرتال ایجاد کنید، میتوانید از کارشناسان پشتیبانی به صورت رایگان کمک بگیرید. صفحه ۴۰۴ اختصاصی خود پرتال را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید.
ایجاد صفحه ۴۰۴ اختصاصی در وردپرس
بسیاری از قالبهای وردپرس، صفحه ۴۰۴ اختصاصی در خود دارند. شما میتوانید به بخش ویرایشگر قالب خود بروید و دنبال فایلی با نام ۴۰۴ بگردید. اگر میخواهید صفحه ۴۰۴ قالب خود را تغییر دهید، میتوانید با تغییر کدهای درون این فایل، خطای «یافت نشد» سایت خود را تغییر دهید. حال اگر قالب شما صفحه ۴۰۴ اختصاصی نداشته باشد، میتوانید آن را از قالبهای دیگر کپی کنید و در قالب خود قرار دهید.
در نهایت هم اگر خودتان میخواهید یک صفحه ۴۰۴ وردپرسی بسازید، میتوانید با استفاده از افزونه 404page، همین کار را برای سایت خود انجام دهید. این افزونه به شما اجازه میدهد تا صفحه ارور خود را طراحی کنید و همچنین با استفاده از آن میتوانید ارورهای موجود در سایت را نیز پیدا کنید.
ایجاد صفحه ۴۰۴ اختصاصی در سایت کدنویسی شده
اگر سیستم مدیریت محتوای سایت شما ویژگی ساخت صفحه ۴۰۴ اختصاصی ندارد، یا سایت خود را با کدنویسی بر پایه زبانهای HTML، PHP و… ساختهاید، مسیر شما برای ساخت صفحه ۴۰۴ اختصاصی، کمی پیچیدهتر است. برای ساخت صفحه ۴۰۴ اختصاصی باید مراحل زیر را انجام دهید.
- در مسیر root سایت خود یک صفحه ارور با عنوان "e"404.html یا "e"404.php بسازید. (اگر این صفحه در مسیر روت وجود داشت ساخت آن لازم نیست)
- در مسیر root سایت خود .htaccess را باز کنید (اگر وجود نداشت آن را بسازید) سپس عبارت "ErrorDocument 404 /404.html" را در آن وارد کنید و آن را ذخیره کنید. با این کد صفحه اختصاصی ۴۰۴ برای شما ساخته میشود.
- برای اینکه آن را تست کنید، یک آدرس (URL) اشتباه از سایت خود را در مرورگر وارد کنید و مطمئن شوید که پیام ارور صفحه ۴۰۴ در سایت شما نمایش داده میشود.
صفحه ۴۰۴ سایت Dribbble، یکی از صفحات اختصاصی ۴۰۴ خلاقانه در سطح اینترنت است. این سایت آرشیوی از عکسهای گرافیکی گوناگون از طراحان و عکاسان مختلف در سراسر دنیا را دارد. عدد ۴۰۴ در این صفحه با طرحهای گرافیکی همرنگ مشخص شده است و شما میتوانید با انتخاب هر عکس روی این عدد، وارد صفحه آن تصویر شوید و طرح گرافیکی مربوط به آن را ببینید. همچنین میتوانید با استفاده از اسلایدر انتخاب رنگ پایین صفحه، طیف رنگی تصاویر تشکیل دهنده این عدد را تغییر دهید.
چرا باید صفحه ۴۰۴ اختصاصی بسازیم؟
داشتن یک صفحه ۴۰۴ بهتر از نداشتن آن است و وجود یک صفحه ۴۰۴ اختصاصی بهتر از یک صفحه ۴۰۴ معمولی است. از یک طرف میتوانید مطمئن باشید که مخاطب سایت شما، پیام خطای درستی را دریافت خواهد کرد. از طرفی با داشتن یک صفحه اختصاصی، میتوانید لینکهای مرتبطی را سر راه کاربر قرار دهید. مثلاً در صفحه ۴۰۴ خود لینک صفحه اصلی و باکس جستجو قرار دهید تا اگر کاربر به صفحه ۴۰۴ برخورد کرد، بتواند همچنان سایت شما را بگردد. شما با قرار دادن این ویژگیهای اضافه، میتوانید جلوی خارج شدن کاربر از سایت خود را بگیرید.
توجه داشته باشید اگر پیام نمایش ۴۰۴ خود را خلاقانه بنویسید، کاربران شما را از یاد نمیبرند. به هر حال زمانی که یک کاربر با صفحه ۴۰۴ مواجه میشود، به واسطه پیدا نکردن محتوای مورد نظر خودش، ناراحت شده است. اما با نوشتن یک پیام خوب و منحصر به فرد، میتوانید او را در سایت نگه دارید. مطمئن شوید که طراحی پیام خطای شما خلاقانه و مناسب با استایل سایت شما باشد.
پس اگر یک صفحه ۴۰۴ اختصاصی خوب و خلاقانه بسازید، حداقل میتوانید لبخند را روی لب مخاطب خود بیاورید و او را از سایت خود راضی کنید. همچنین ممکن است پیام شما در ذهن او بماند و برای دوستان خود نیز تعریف کند که میتواند حتی نوعی تبلیغات هم برای شما محسوب شود؛ پس شما میتوانید با استفاده از یک صفحه ۴۰۴ اختصاصی زیبا و خلاقانه، تهدید را به فرصت تبدیل کنید.
برای مدیریت خطای 404 باید بدانید...
همانطور که خواندیم، خطای ۴۰۴ یا «یافت نشد» یک کد وضعیت HTTP برای زمانی است که محتوای یک صفحه یا وجود ندارد یا امکان دسترسی به آن نیست. این مشکل معمولاً زمانی رخ میدهد که آدرس اشتباه نوشته شده باشد، اجازه دسترسی به آن آدرس بسته شده باشد یا مشکل فنی و داخلی در سایت ایجاد شده باشد.
در این مقاله با راههای مقابله با این ارور آشنا شدیم و فهمیدیم که چگونه میتوان مشکلات مربوط به آن را رفع کرد. همچنین خواندیم که چگونه میتوان با سرویسهای مختلف مدیریت محتوا صفحه ۴۰۴ اختصاصی ایجاد کرد. همانطور که دیدیم سادهترین راه حل برای ارور ۴۰۴ را در پرتال دارید و با پرتال میتوانید به سادگی تمام بخشهای سایت خود را مدیریت کنید.
اگر شما نیز تجربهای درباره این ارور دارید، میتوانید در بخش دیدگاهها آن را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر سوالی درباره طراحی سایت فروشگاهی در پرتال دارید نیز میتوانید با کارشناسان مجموعه ما به شماره ۰۲۱۹۱۰۰۳۳۸۳ در تماس باشید تا شما را راهنمایی کنیم.
سوالات متداول
- معنی خطای 404 در گوگل چیست؟
در پاسخ به سؤال خطای 404 چیست باید بگوییم که این پیغام یک کد خطای پروتکل HTTP را نشان میدهد. خطای 404 به معنای پاک شدن اطلاعات صفحه یا اشتباه بودن آدرس اینترنتی وارد شده توسط کاربر است.
- چه زمانی با پیام خطای ۴۰۴ مواجه میشویم؟
خطای ۴۰۴ زمانی به کاربر نمایش داده میشود که صفحه و محتوایی در آدرسی که وارد کرده، وجود ندارد.
- خطای ۴۰۴ چه تأثیری روی سایت دارد؟
صفحات ۴۰۴ باعث میشوند که سئوی سایت شما ضعیف شود و بهمرورزمان رتبه و اعتبار سایت شما در گوگل کاهش پیدا میکند.
- چگونه خطای 404 را برطرف کنیم؟
برای رفع مشکلات صفحه ۴۰۴ میتوانید آنها را با استفاده از ابزارهای معرفی شده در این مقاله تصحیح کنید. همچنین میتوانید با طراحی یک صفحه ۴۰۴ اختصاصی به ظاهر بهتر سایت خود کمک کنید.
- خطای 404 چه تاثیری روی تجربه کاربری می گذارد؟
اغلب کاربرانی که با خطای 404 روبرو میشوند، بلافاصله صفحه را میبندند و برای پاسخ سؤال خود وارد سایت رقیب میشوند. همین رفتار باعث افزایش نرخ فرار صفحه و کاهش رتبه صفحات شما در گوگل میشود. کاربر هم اعتماد خودش را نسبت به شما از دست میدهد. به همین خاطر باید حواستان به بهینه سازی تجربه کاربری باشد.
دیدگاهها
حسن بدیعی
سلام خدا قوت واقعا ابزار Screaming Frog به درد بخوره خیلی کمک کننده بود
دنیا شاکری
سلام خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده:)