دوره جدید: آموزش کامل کار با پرتال و ساخت فروشگاه اینترنتی

CDN چیست؟ کاربرد CDN و تأثیر آن در سئو

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چرا سایت شما در صفحات ۲ به بعد گوگل گیر کرده است؟ یکی از مهم‌ترین دلایل آن می‌تواند عملکرد پایین سایت باشد. CDN یا شبکه تحویل محتوا یکی از راه‌هایی است که می‌تواند در بهبود عملکرد به سایت شما کمک کند.
در این مقاله می‌خوانید:

اگر تازه اسم CDN به گوشتان خورده باشد، ممکن است با خود فکر کنید که مسئله خیلی پیچیده و سنگینی پیش پای شما قرار دارد. البته خود CDN تکنولوژی پیشرفته‌ای است که سرعت انتقال اطلاعات در اینترنت را تا حد قابل توجهی بالا می‌برد. اگر در ادامه این مقاله همراه ما باشید، به زبان ساده و به طور کامل با شبکه تحویل محتوا و تاثیر آن روی سایت و سئو آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید تا ببینیم که ساختار فنی پیشرفته CDN چگونه باعث بهبود عملکرد سایت و تجربه کاربری می‌شود و در نهایت سئوی سایت شما را بهبود می‌بخشد.

شبکه CDN

CDN یا شبکه تحویل محتوا چیست؟

CDN یا شبکه تحویل محتوا (Content Delivery Network)، به مجموعه‌ای از سرورها گفته می‌شود که در نقاط مختلف جغرافیایی توزیع شده‌اند و اطلاعات یک سایت به خصوص را در خود حمل می‌کنند. یک شبکه تحویل محتوا کمک می‌کند تا بارگیری محتوای اینترنتی صفحات و فایل‌های سایت از جمله تصاویر و ویدیوها با سرعت بیشتری انجام شوند.

به زبان ساده‌تر فرض کنید سایت شما روی سروری در ایران قرار دارد. اگر از CDN استفاده کنید، سایت شما روی سرورهای کشورهای دیگر هم قرار می‌گیرد. بدین ترتیب مثلا اگر CDN شما سروری در اروپا داشته باشد، وقتی کسی بخواهد از کشورهای واقع در اروپا به سایت شما متصل شود اطلاعات سایت را از اروپا دریافت می‌کند.

محبوبیت استفاده از  خدمات CDN در تمام دنیا در حال رشد است و اکثر سایت‌های با کیفیت در دنیا برای ارسال ترافیک خود از شبکه تحویل محتوا استفاده می‌کنند. از طرفی یک CDN اگر به درستی پیکربندی شده باشد، امنیت سایت را بالا می‌برد و از سایت در برابر حملات مخرب مثل حملات DDOS محافظت می‌کند. در ادامه مزایا و کاربردهای شبکه تحویل محتوا را به طور کامل باز کرده‌ایم.

CDN چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که گفتیم شبکه CDN را سرورهای مختلفی در نقاط جغرافیایی گوناگون در دنیا تشکیل می‌دهند و هدفشان ارائه سریع‌تر، امن‌تر و ارزان‌تر محتوای یک وبسایت به کاربرهای نقاط مختلف جهان است. به عبارتی یک شبکه تحویل محتوا سرورهای مختلفی را برای بهبود سرعت دریافت اطلاعات سایت در نقاط مختلف قرار داده است.

نقاطی به نام IXP یا نقاط تبادل اطلاعات (Internet Exchange Points) در اقصی نقاط جهان وجود دارند که وظیفه تبادل ترافیک اینترنتی در نقاط مختلف را بر عهده دارند. در واقع ارائه دهندگان مختلف اینترنت در این IXP‌ها به هم وصل می شوند و دسترسی را برای دریافت ترافیک در شبکه‌های مختلف فراهم می‌کنند. یک شبکه CDN با داشتن اتصال به این مکان‌های با سرعت بالا، می‌تواند هزینه‌ و زمان انتقال داده‌ها بین سایت و کاربر را کم کند. CDNها در نهایت دیتاسنترهای خود را در نقاط استراتژیکی قرار می‌دهند تا سرعت انتقال اطلاعات را بالا ببرند و امنیت سایت را نیز افزایش دهند.

شبکه تحویل محتوا

مزایا و معایب استفاده از CDN

استفاده از CDN بیشتر از اینکه معایب داشته باشد، مزایا دارد. همچنین مزایای استفاده از آن با توجه به نوع پیکربندی و نیاز‌های یک سایت می‌تواند متفاوت باشد. با این حال ما در ادامه، مزایای استفاده از شبکه تحویل محتوا را در ۴ بخش اصلی به شما معرفی کرده‌ایم. همچنین در بخش معایب نیز مشکلاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود را نام برده‌ایم.

مزایای استفاده از CDN

مزایای اصلی استفاده از CDN موارد زیر هستند:

  • بهبود زمان لود سایت: استفاده از سرورهای CDN در نقاط مختلف دنیا، باعث می‌شود تا صفحات یک سایت سریع‌تر برای کاربران مختلف در اقصی نقاط دنیا بارگذاری شوند. از آنجایی که کاربران بیشتر علاقه دارند تا از یک سایت با سرعت لود مناسب استفاده کنند، CDN می‌تواند نرخ پرش را کاهش دهد و مدت زمان حضور افراد در سایت را نیز افزایش دهد. به عبارتی یک وب‌سایت سریع، باعث می‌شود تا بازدیدکنندگان مدت بیشتری در آن باقی بمانند.
  • کاهش مصرف پهنای باند: پهنای باند از جمله هزینه‌هایی است که در هاست سایت تعریف می‌شود. در واقع با استفاده از CDN و از طریق کش و بهینه‌سازی، میزان مصرف پهنای باند کاهش پیدا می‌کند و در نهایت می‌تواند هزینه هاستینگ را نیز پایین بیاورد.
  • بهبود عملکرد در برابر ترافیک زیاد: حجم زیاد ترافیک یا خرابی‌های سخت‌افزاری می‌تواند عملکرد عادی یک وبسایت را مختل کند. به لطف وجود CDN، می‌توان ترافیک بیشتری را مدیریت کرد و خرابی کمتری نیز در سرورها رخ دهد.
  • افزایش امنیت سایت: وجود CDN می‌تواند مواردی مثل امنیت سایت در برابر حمله‌های دیداس (DDOS)، بهبود گواهی‌های امنیتی و سایر بهینه‌سازی‌های مربوط به امنیت سایت را انجام دهد.

معایب استفاده از CDN

استفاده از CDN معایب زیادی ندارد. با این حال برای استفاده از شبکه تحویل محتوا، مدیر سایت باید هزینه‌ای را پرداخت کند و ببیند که آیا این هزینه ارزش دارد یا خیر. در ابتدا باید بگوییم که استفاده از CDN برای سایت‌های کوچک خیلی کاربردی نیستند، چرا که ترافیک آن‌ها خیلی زیاد نیست و بدون شبکه تحویل محتوا هم کار آن‌ها انجام می‌شود.

از طرفی شرکت‌های ارائه دهنده خدمات CDN در منطقه آسیا اکثرا سرورهای زیادی ندارند و در بعضی موارد با مشکلاتی مواجه هستند. پس اگر سایت کوچکی دارید، CDN می‌تواند به شما کمک کند، اما هزینه آن ضروری نخواهد بود.

جالب است بدانید اگر سایت خود را با پرتال ساخته باشید، روی بسته خود CDN نیز دارید و می‌توانید بدون هزینه جداگانه از CDN قدرتمند ما استفاده کنید.

تاثیر استفاده از CDN روی سئو

تا اینجای مقاله فهمیدیم که استفاده از CDN، بهینه‌سازی‌های مشخصی را برای سایت به همراه دارد. این موارد در نهایت باعث می‌شوند تا سئوی سایت نیز بهتر شود و گوگل در نهایت امتیاز بهتری را برای سایت شما در نظر بگیرد. در این بخش چهار ویژگی‌ اصلی CDN که روی سئو تاثیر مستقیم می‌گذارند را بررسی کرده‌ایم.

سرعت؛ زمان بارگذاری و تجربه کاربری

فاکتور سرعت سایتهمان‌طور که به آن اشاره کردیم، CDN‌ها محتوای وب‌سایت شما را در سریع‌ترین زمان ممکن برای کاربرهای مختلف در اقصی نقاط جهان بارگذاری می‌کنند. در واقع زمانی که یک کاربر به وب‌سایت شما وارد می‌شود، نزدیک‌ترین سرور به محل جغرافیایی کاربر اطلاعات ذخیره شده از سایت شما را برای آن کاربر لود می‌کند و به این ترتیب زمان پاسخ به درخواست کاربر از سرور اصلی کاهش می‌یابد. در نتیجه سرعت بارگذاری وب‌سایت بالاتر می‌رود و این موضوع تاثیر مثبتی روی سئوی سایت دارد. از طرفی تجربه کاربری نیز بهبود می‌یابد که باعث حضور بیشتر کاربر در سایت و بهبود نرخ پرش می‌شود.

مصرف پهنای باند؛ عاملی پنهان در سئو

پهنای بانددر حالی که مصرف پهنای باند ممکن است اولین چیزی نباشد که برای بهبود عملکرد سایت به ذهن شما بیاید، اما می‌تواند تاثیر به سزایی روی بهینه‌سازی سایت شما داشته باشد. شبکه‌های تحویل محتوا با فشرده سازی فایل‌های رسانه‌ای و استفاده از تکنیک‌های کش (Cache) پیشرفته، مصرف پهنای باند را بهینه می‌کنند. از جمله مهم‌ترین این تکنیک‌ها هم می‌توان به مواردی مثل ذخیره محتوای ثابت و ذخیره‌سازی موقت محتوا اشاره کرد. در نهایت درباره این ویژگی‌ باید بگوییم کاهش مصرف پهنای باند نه تنها هزینه‌ها را کم می‌کند، بلکه عملکرد سایت را سریع‌تر و به شکل غیر مستقیم سئوی سایت را افزایش می‌دهد.

سئوی بومی و تاثیر جهانی

کره زمیندر دنیای جهانی شده امروزی، ارائه خدمات به مخاطبان متنوع از سراسر جهان بسیار مهم است. البته با توجه به فضای ایزوله‌ای که در ایران داریم، این مورد شاید خیلی برای ما کاربردی نباشد. با این حال نمی‌توان از جهانی بودن اینترنت صرف نظر کرد. زمانی که با استفاده از شبکه تحویل محتوا از سرورهای جهانی استفاده می‌کنید، مخاطبان از نقاط مختلف راحت‌تر به وب‌سایت شما دسترسی پیدا می‌کنند. این دسترسی راحت، سیگنال مثبتی را به گوگل مخابره می‌کند که سایت شما در آن منطقه جغرافیایی نیز در رتبه‌های بالاتر قرار بگیرد.

هسته حیاتی گوگل؛ معیاری جدید برای سئو

لوگوی هسته حیاتی

هسته حیاتی گوگل یا Core Web Vitals به یکی از مهم‌ترین فاکتور‌های سئو برای کسب رتبه در گوگل تبدیل شده است. معیارهای هسته حیاتی سایت شامل ثبات بصری، تعامل و عملکرد بارگذاری صفحات سایت هستند. CDN با ارائه سریع و کارآمد محتوای صفحه به کاربر و کاهش تغییرات بصری، به نوبه خود باعث بهبود تجربه کاربری و سئوی سایت شما می‌شود.

استفاده بی‌ دردسر از CDN با پرتال

لوگوی پرتال

حال که فهمیدیم شبکه تحویل محتوا چیست و چگونه استفاده از آن می‌تواند سایت را رشد دهد، می‌خواهیم یک راه داشتن CDN با کیفیت را به شما نشان بدهیم. اگر سایت خود را با فروشگاه ساز پرتال ساخته باشید، با تهیه اشتراک‌های فروشگاهی می‌توانید به صورت رایگان از CDN قدرتمند پلتفرم ما استفاده کنید. پرتال سرورهای قدرتمند اختصاصی دارد که علاوه بر تقویت زیرساخت‌های سایت شما و کمک به سئوی سایت، سرورهای CDN برای توزیع محتوا در اختیار شما قرار می‌دهد. به عبارتی باید به شما بگوییم سایتی که با پرتال می‌سازید، قدرت بالایی خواهد داشت و به مشکل خاصی برخورد نخواهید کرد.

برای ساخت سایت در سایت ساز پرتال کافی است در همین صفحه روی گزینه «ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی» بزنید. سپس چند سوال از شما پرسیده می‌شود و بعد از پاسخ به این سوال‌ها، سایت شما در پرتال ساخته می‌شود! در ابتدا یک سایت تستی ۷ روزه در اختیار شما قرار می‌گیرد که با استفاده از آن می‌توانید بخش‌های مختلف سرویس مدیریت محتوای پرتال را بررسی کنید. در تمام مراحل ساخت سایت نیز پشتیبان‌های پرتال در کنار شما خواهند بود. بعد از اینکه مهلت تست شما برای استفاده از پرتال تمام شد، می‌توانید با تهیه اشتراک، یک سایت دائم را با پرتال بسازید.

بیشتر بخوانید: ۳۵ دلیل برای انتخاب پرتال

کلام آخر

همان‌طور که در این مقاله خواندیم، CDN یکی از بهترین راه‌هایی است که با استفاده از آن می‌توانید سایت خود را تقویت کنید. وجود شبکه تحویل محتوا در هر سایتی باعث می‌شود تا آن سایت عملکرد بهتری از خود نشان بدهد و در مجموع تجربه کاربری بهتری برای کاربران سایت ایجاد می‌شود. در نهایت نیز باید بگوییم برای تهیه CDN باید هزینه‌ای را پرداخت کنید، اما اگر سایت خود را با پرتال ساخته باشید، CDN قدرتمند پرتال به شما تعلق می‌گیرد که می‌توانید از آن استفاده کنید. اگر شما نیز سوال یا تجربه‌ای در زمینه استفاده از CDNها دارید با ما به اشتراک بگذارید. امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت استفاده را برده باشید.

سوالات متداول

 CDN چیست و چگونه کار می‌کند؟

CDN یا شبکه تحویل محتوا به مجموعه‌ای از سرور‌ها گفته می‌شود که در نقاط مختلف دنیا قرار گرفته‌اند و اطلاعات یک سایت در آن‌ها قرار می‌گیرند. در این روش، کاربرانی که از نقاط مختلف می‌خواهند به سایت متصل شوند، اطلاعات را از نزدیک‌ترین سرور CDN دریافت می‌کند.

آیا CDN یک وب سرور است؟

شبکه تحویل محتوا (CDN) گروهی از سرورهای توزیع‌شده در نقاط مختلف جغرافیایی است که با نزدیک‌تر کردن محتوای وب به مکانی که کاربران هستند، سرعت ارسال محتوای وب را افزایش می‌دهند. 

مزایای CDN چیست؟

از اصلی‌ترین مزایای CDN می‌توان به بهبود زمان لود سایت، کاهش مصرف پهنای باند، بهبود عملکرد در ترافیک بالا و افزایش امنیت سایت اشاره کرد.

دیدگاه خود را ارسال کنید
ارسال دیدگاه
  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی
02191003383 داخلی 2