در بخش آشنایی ابتدایی با مالیات و قوانین مالیاتی توضیح دادیم که کسب و کارهای اینترنتی باید چند نوع مالیات پرداخت کنند. یکی از مالیاتهایی که فروشگاههای اینترنتی باید پرداخت کنند، مالیات عملکرد است. مالیات عملکرد براساس میزان سود شما در یک سال مشخص میشود.
فرمول محاسبه مالیات عملکرد
توجه داشته باشید که مالیات عملکرد از سود سالانه شما دریافت میشود و لازم است مدارک معتبر بابت هزینههای کسب و کارتان داشته باشید. بهصورت کلی میزان مالیات عملکرد از فرمول زیر به دست میآید:
(درآمد - هزینه = سود) × نرخ (پلکانی)
درآمد یعنی تمام درآمد کسب و کارتان در یک سال و هزینه هم تمام هزینههایی است که برای کسب و کارتان انجام دادهاید. دقت کنید که برای اثبات تمام هزینههایی که کردهاید باید مدرک معتبر داشته باشید. حتی هزینه درمان و بیمه عمر خانواده خودتان شامل همسر و فرزندان و حتی پدر، مادر، خواهر و برادر تحت تکلفتان را میتوانید جزو هزینهها حساب کنید.
بعد از اینکه هزینههای کسب و کار را از میزان درآمد کسر کردید، سود کسب و کار شما باقی میماند. طبق قانون بودجه سال 1402، اگر میزان سود به دست آمده از کسب و کار تا 47 میلیون و 500 هزار تومان باشد، مالیات آن کسب و کار صفر خواهد بود. برای بیشتر از این مقدار باید طبق فرمول بالا مالیات را محاسبه کنید.
بعد از اینکه سود کسب و کارتان را محاسبه کردید، باید آن را در یک نرخ تعیین شده ضرب کنید. این نرخ پلکانی است و به میزان سود شما بستگی دارد. برای محاسبه این نرخ میتوانید طبق دستورالعمل زیر اقدام کنید:
- تا 200 میلیون تومان سود با نرخ 15 درصد محاسبه میشود.
- تا 200 میلیون تومان بیشتر با نرخ 20 درصد حساب خواهد شد.
- بیشتر از این مقدار با نرخ 25 درصد محاسبه میشود.
مثلاً اگر شما در سال 1 میلیارد تومان سود کسب کرده باشید، مالیات شما بهصورت زیر محاسبه میشود:
200 میلیون تومان از سود شما با نرخ 15 درصد که میشود 30 میلیون تومان
200 میلیون تومان دیگر با نرخ 20 درصد که میشود 40 میلیون تومان
600 میلیون تومان با نرخ 25 درصد که میشود 150 میلیون تومان
در نتیجه اگر سود سالانه شما 1 میلیارد تومان باشد، باید حدود 220 میلیون تومان مالیات عملکرد بدهید. البته در صورت خوش حسابی در پرداخت مالیات، گاهی اوقات تخفیفهای مالیاتی هم شامل حال شما میشود.
نکته: اگر گردش مالی حساب شما در یک سال کمتر از 5 میلیارد تومان باشد، سازمان امور مالیاتی اجازه قانونی برای بررسی حساب شما را ندارد، اما اگر بیشتر از این مقدار گردش حساب داشته باشید سازمان امور مالیاتی میتواند حساب شما را بررسی کند.